Nieuws

Winkels zonder klanten: provincie wil pilot tegen witwassen

© Bru-nO/Pixabay
ARNHEM - Winkels zonder klanten, dertig kappers op een rij of dat ene winkeltje wat toch wat schimmig oogt. De provincie Gelderland wil het aanpakken, een motie van de VVD en zes andere partijen om met een pilot tegen witwassen te komen werd woensdag met een grote meerderheid aangenomen.
Het idee is om gevoelige branches zoals kappers en bruidsmodezaken extra te gaan controleren. Die bedrijven moeten dan zijn aangesloten bij een branche-organisatie, als ze dat niet zijn, hebben ze een vergunning nodig. "En dat biedt de mogelijkheid om alles door te lichten", vertelt Frederik Peters van de VVD.

'Verdwenen als sneeuw voor de zon'

Hij zag het experiment in Tilburg en Heerlen en denkt dat het succesvol kan zijn. "Je zag dat daar malafide bedrijven als sneeuw voor de zon verdwenen. Sommige branches zijn door hun aard gevoelig voor witwassen."
Dat kan komen omdat er veel contact geld in omgaat of omdat de herkomst van geld moeilijk te achterhalen is. Door die extra voorwaarde te stellen kan de Wet Bibob in werking worden gesteld. Met die wet werden kunnen ondernemingen, waar de vergunning wordt misbruikt, worden aangepakt. 
Het Gelders college wil de proef alleen als er ook onder gemeenten animo is. Volgens Peters is dat het geval.