Nieuws

Slavernijsymbool Keti Koti opgenomen in Canon van Nederland

Keti Koti.
Keti Koti. © ANP
ARNHEM - Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de Nederlandse slavernij op 1 juli 1863 wordt herdacht en gevierd, maakt vanaf vandaag onderdeel uit van de Canon van Nederland. Deze canon in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem neemt bezoekers in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.
Het Nederlands Openluchtmuseum biedt sinds 2017 een binnenmuseum met een tentoonstelling over de Canon van Nederland; deze overzichtspresentatie bleef over na het debacle rond het Nationaal Historisch Museum dat naast het Openluchtmuseum zou verrijzen maar er door bezuinigingen nooit kwam.

'Mijlpaal'

Het opnemen van het slavernijverleden beschouwt Linda Nooitmeer als een mijlpaal, zei ze tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, eerder woensdag. Nooitmeer is voorzitter van NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.
"Het is zowel de aanvaarding als de bevestiging dat het trans-Atlantisch slavernijverleden een gedeeld verleden is en dat dit onderdeel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis", aldus Nooitmeer.
Keti Koti bestaat uit het monument en de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij en is geselecteerd voor de Canon van Nederland, omdat het volgens het openluchtmuseum 'één van de verhalen verbeeldt van het Canonvenster Slavernij'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!