Nieuws

Jongens krijgen geen straf na fatale flatbrand in Arnhem

De brand aan het Gelderseplein in Arnhem.
De brand aan het Gelderseplein in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De twee jongens van destijds 12 en 13 jaar oud, die verantwoordelijk zijn voor de fatale flatbrand aan het Gelderseplein in Arnhem tijdens de nieuwjaarsnacht, krijgen geen straf. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. ''Ze zijn schuldig, maar ze krijgen geen straf of maatregel'', zo stelde de rechter.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder. 
Jongens krijgen geen straf na fatale flatbrand in Arnhem
Bij de flatbrand kwamen een man van 39 en zijn zoon van 4 om het leven. Dat gebeurde nadat er brand ontstond door vuurwerk op een bankstel in de portiek van de flat. De slachtoffers kwamen vast te zitten in de lift.
''De jongens zijn schuldig aan de brand, maar zij hebben nooit gewild dat er brand ontstond of dat er mensen zouden overlijden. Ze waren vooral bezig met het aansteken van vuurwerk en met elkaar. Het is niet bewezen dat zij opzettelijk een brand hebben veroorzaakt'', zo stelt de rechter. ''Maar zij hadden wel beter moeten opletten.''
Door geen straf op te leggen volgt de rechtbank het advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Zij zeggen dat de jongens zich bij een straf crimineel zouden voelen en daardoor misschien op het verkeerde pad terecht komen.

'Heel wat meegemaakt'

De rechtbank stelt daarnaast dat de jongens al heel wat hebben meegemaakt de laatste tijd. ''Zij zijn op 1 januari opgehaald door de politie en moesten een nacht in de cel doorbrengen. Daarnaast hebben ze een tijdje bij familie buiten Arnhem moeten wonen en moesten ze verhuizen. Ook konden ze niet naar school. Ze zijn zelf ook heel verdrietig en geschrokken. Ze voelen zich ook allebei heel schuldig'', zo vertelde de rechter maandag.

Schadevergoeding

De ouders van de jongens moeten nog wel een schadevergoeding betalen. Zo moet er 40.000 euro betaald worden aan de moeder van het getroffen gezin. De dochter uit het gezin krijgt 20.000 euro en de ouders van de omgekomen vader krijgen allebei 15.000 euro.
Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 60 uur geëist.

Flat veilig

Woningcorporatie Vivare concludeerde afgelopen week na onderzoek dat de flat veilig was tijdens de brand. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld. De resultaten daarvan worden later verwacht.
Kijk hier naar de Omroep Gelderland-documentaire over de fatale flatbrand:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!