Nieuws

Let op! Brandharen eikenprocessierups drijven op zwemwater

De eikenprocessierups.
De eikenprocessierups. © ANP
WAGENINGEN - Brandharen van de eikenprocessierups blijven drijven op water. Zwemmers in natuurwater moeten daarom uitkijken als ze een duik nemen in water in de buurt van eikenbomen. Ook natte brandharen kunnen voor gezondheidsklachten zorgen, waarschuwt het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen vrijdag.
Volgens het Kenniscentrum zoeken de jeukrupsen bij hitte verkoeling aan de voet van een boom. Ze verlaten de nesten hoog in de boom en kruipen naar beneden. De achtergelaten nesten boordevol brandharen waaien makkelijk weg, zodat de brandharen zich in een wijde omgeving kunnen verspreiden. Contact met brandharen kan zorgen voor jeuk, benauwdheid en koorts.

Hitte

De kolonies rupsen onderaan eikenbomen graven zich in tegen de hitte. Daarbij laten ze grote hoeveelheden brandharen en vervelde huid los. Kinderen moeten daarom niet onder aangetaste eikenbomen spelen. Uitlaten van de hond in bermen met besmette bomen raadt het Kenniscentrum ook af.
Volgens de deskundigen zijn er dit jaar minder eikenprocessierupsen dan vorig jaar, maar er zijn regionaal grote verschillen. De piek van de klachten door brandharen wordt de komende weken verwacht.
Vorig jaar gingen duizenden mensen naar de huisarts. Dit jaar wordt met allerlei bestrijdingsmethoden geëxperimenteerd, maar een afdoende oplossing is nog niet gevonden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!