Nieuws

Illegale slachtplaats op boerderij aangetroffen

Illegale slachtplaats op boerderij in Betuwe gevonden.
Illegale slachtplaats op boerderij in Betuwe gevonden. © Pixabay
Op een boerderij in de Betuwe hebben rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag een geïmproviseerde slachtplaats en een grote hoeveelheid resten van schapen en geiten aangetroffen. Ze doorzochten het bedrijf in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar het illegaal slachten van schapen. Illegaal slachten is een misdrijf.
Om hoeveel schapen en geiten het gaat, wordt nog onderzocht, stelt een woordvoerder van de NVWA donderdag. In verband met het onderzoek kon hij niet zeggen in welke gemeente de bewuste boerderij staat. 
De agrarisch ondernemer wordt ervan verdacht particulieren de gelegenheid te bieden om de schapen die zij bij hem kopen ter plekke te slachten. Dat is niet toegestaan. In vrijwel alle gevallen moet een schaap geslacht worden in een erkend slachthuis. Een schaap mag alleen buiten het slachthuis geslacht worden als het voor eigen huishoudelijke consumptie is. Het moet dan wel vooraf worden bedwelmd en worden gedood door iemand die beschikt over een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid.
De NVWA ziet erop toe dat slachten goed gebeurt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar dierenwelzijn, hygiëne en of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie. Wanneer er illegaal wordt geslacht, is er geen toezicht. Daardoor ontstaan er risico's voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn. 
In maart van het vorig jaar heeft de NVWA ook een ander bedrijf in de Betuwe doorzocht vanwege een verdenking van het illegaal slachten van schapen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!