Nieuws

Half miljoen om schaap en geit tegen Veluwse wolf te beschermen

Voor de wolvenregeling is maximaal een half miljoen euro beschikbaar.
Voor de wolvenregeling is maximaal een half miljoen euro beschikbaar. © Pixabay (ter illustratie
ARNHEM - De provincie trekt een half miljoen euro uit voor schapen- en geitenhouders op de Veluwe die hun vee tegen wolven willen beschermen. Dat heeft het provinciebestuur woensdag besloten.
De provinciebestuurders hebben onlangs een wolvencommissie ingesteld, en die heeft een plan met voorzorgsmaatregelen gemaakt. Een daarvan is het geven van subsidie aan boeren die maatregelen treffen om hun geiten en schapen te beschermen.
Verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth: 'We zien kansen om schapen- en geitenhouders te helpen om hun dieren te beschermen en tegelijk ook ruimte te geven voor de wolf.'

Liever voorkomen dan vergoeden

De provincie wil liever aanvallen voorkomen dan achteraf schade vergoeden. Dat vermindert wrevel over de aanwezigheid van wolven, die juist wel een aanvulling zijn voor de biodiversiteit, en het scheelt extra kosten.
Ongeveer 600 houders van schapen en geiten in het wolvengebied op de Veluwe komen vermoedelijk in aanmerking. Voor de wolvenregeling is maximaal een half miljoen euro beschikbaar. De nieuwe Regels voor Ruimte Gelderland gaan op 3 augustus 2020 in. Subsidieaanvragen gaan via een formulier op de website van de provincie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!