Nieuws

Tientallen dode vissen in de Ooijpolder

Het water wordt steeds ondieper.
Het water wordt steeds ondieper. © Omroep Gelderland
OOIJ - Tientallen dode brasems en karpers zorgen in de Ooijpolder voor een stinkend zaakje. De vissen kwamen eerder dit jaar dankzij hoogwater in vijvers en poelen in het gebied terecht. Door de droogte vallen die vijvers en poelen nu droog. En dat overleven de dieren niet.
'Nee, redden is geen optie', zegt boswachter Twan Teunissen bij de aanblik van een vis waar nog leven in zit. Veel soortgenoten, waaronder karpers van wel tachtig centimeter lang, gaven de strijd al op. De lage waterstand of zuurstoftekort in ondiep water werd ze te veel.
In de polder verdronken eerder dit jaar al veel muizen, mollen en konijnen door hoogwater. 'Die hebben we ook niet gered', zegt Teunissen. Ook visclubs hadden nu weinig animo om de vissen in allerijl nog een nieuwe bestemming te geven, onder meer uit vrees ook ziektes te verspreiden.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Tientallen dode vissen in de Ooijpolder

Veel andere dieren

Het voordeel is nu dat de kadavers van de vissen veel andere dieren trekken. Meeuwen en zeldzame zwarte wouwen hebben er een lekker maaltje aan. Maar ook vliegen natuurlijk, plus insecten die weer vliegen eten. 'Het is een drijvend ecosysteempje, maar wel een stinkend ecosysteempje', zegt Teunissen.   
Tientallen dode vissen in de Ooijpolder.
Tientallen dode vissen in de Ooijpolder. © Omroep Gelderland
Luister naar verslaggever Annemieke Schakelaar in gesprek met Twan Teunissen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!