Nieuws

De Serval is een populaire kat, maar volgens velen niet geschikt als huisdier

DOETINCHEM - Ze worden steeds populairder als huisdier en mensen laten ze zelfs aan een lijn uit: de Serval, ook wel bekend als de Afrikaans kat. Dat mag, want het grote exotische dier komt niet voor op de lijst van verboden huisdieren.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
De Serval wordt gehouden als huisdier en dat zorgt voor nogal wat discussie
De grote kat is steeds vaker op straat te zien. Veel mensen schrikken er van en denken dat het om een luipaard gaat. 'De consument wil iets nieuws, iets spannends, iets wat de buurman nog niet heeft. Iets waar over geschreven wordt, waar over gesproken wordt. Sensatie', zegt David van Gennep, de directeur van dierenwelzijnsorganisatie Stichting AAP.
Hij vindt dat de Serval niet geschikt als huisdier. 'Als een kind binnenstapt bij zo'n Serval, en die Serval ziet eten, dan gaat hij gewoon met z'n klauwen tekeer en dan is het in één keer gewoon een wild dier geworden.' 

Wel een huisdier

Tegenover Van Gennep staat fokker Betty Hagebeek uit Doetinchem. Ze vindt dat de grote kat, die oorspronkelijk te vinden is op de savanne in Afrika, wel geschikt als huisdier. 'Als ze gefokt worden door ons, dus niet voor de dierentuin, maar echt dus voor het houden zoals wij dat doen als liefhebber, dan zijn ze gewoon echt niet wild', zegt Betty.
De dieren hebben wel veel ruimte nodig. 'Niet binnen op de bank houden dus, maar buiten in een goeie ren, waar ze niet uit kunnen ontsnappen.' De dieren zijn eenkennig, eten rauw vlees en zullen volgens Betty niemand aanvallen. 

Wettelijk verbod

Stichting AAP heeft momenteel twee Servals in de opvang, van een Fransman die ze in de badkamer en woonkamer hield. Directeur Van Gennep wil een verbod op het houden de Serval. 'Eigenlijk moet dit gewoon bij wet verboden worden. Duidelijke wet- en regelgeving, daar heeft het publiek behoefte aan, en daar hebben deze dieren ook behoefte aan.'
Van Gennep pleit ook voor een lijst met dieren die wel geschikt zijn als huisdier. Nu mag de Serval als huisdier gehouden worden omdat het niet op de lijst van bedreigde diersoorten staat, maar volgens Van Gennep maakt dat de Afrikaanse kat nog niet geschikt als huisdier. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!