Nieuws

Begraven in de gemeente Ede wordt duurder

© Omroep Gelderland
EDE - EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.
Vorig jaar verhoogde de gemeente Ede de tarieven voor begraven plots met honderden euro's. De fout werd voor 2020 deels hersteld. In de tussentijd werkten ambtenaren aan een oplossing voor 2021. Gehoopt werd dat de tariefsverhoging volledig van tafel zou gaan, maar dat is niet het geval. 
Nog honderden euro's verschil 
Het verschil is weliswaar kleiner gemaakt, maar nog steeds aanzienlijk te noemen. Waar het met tien jaar verlengen van een graf van twee volwassenen in 2019 nog 506 euro koste, zal dat in 2021 808 euro zijn. Nog steeds een verschil van meer dan 300 euro. Een nieuw graf voor de duur van dertig jaar kost straks 3355 euro, maar liefst 657 euro meer dan in 2019. 
Kostendekkend 
Volgens de gemeente is een tariefsverhoging nodig om 'het product begraven' weer kostendekkend te maken. Op dit moment geeft Ede er meer geld aan uit dan dat er - met de grafleges - binnenkomt. 
Toch riep Historische Vereniging Oud-Bennekom eerder al op de tarieven niet te verhogen. Begraven zou anders te duur worden waardoor ze niet verlengd, maar geruimd moeten worden. Zo zou er een groot deel van het 'stenen archief' aan generaties verloren gaan. De gemeente lijkt aan die oproep geen gehoor te geven. 
Urnen juist goedkoper
Opmerkelijk genoeg wordt het bijzetten van urnen - in tegenstelling tot begraven - juist tientallen tot honderden euro's goedkoper. Voor een nieuw urnengraf voor de duur van dertig jaar is het verschil meer dan 360 euro. In plaats van 1482 euro betaalt men straks nog 1119 euro. Overigens wordt het verlengen van een urnengraf wel iets duurder.
Aanstaande donderdag praat de gemeenteraad over het voorstel.
Geschreven door Joukje Valkenburg van Omroep Gelderland