Nieuws
Staatssecretaris bezoekt Vrijheidsmuseum om coronasteun toe te te lichten

GROESBEEK - Een opsteker voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Vorige week werd bekend dat het samen met de andere oorlogsmusea 2 miljoen euro extra subsidie krijgt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) kwam maandagmiddag langs om de noodsteun toe te lichten.
Het geld is bedoeld voor herinneringscentra en oorlogsmusea die zijn aangesloten bij de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH), waaronder dus het Groesbeekse Vrijheidsmuseum.
Het gaat om een tegemoetkoming in de kosten als gevolg van de gedwongen publiekssluiting van 16 maart 2020 tot 1 juni 2020. Die steun is hard nodig, want de gevolgen van de coronacrisis bedreigen het waardevolle werk van deze oorlogsmusea en herinneringscentra.
Vitale functie
Volgens Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) hebben de oorlogsmusea en herinneringscentra een vitale functie in onze samenleving. ‘Zij zorgen ervoor dat verhalen en herinneringen over de verschrikkingen van de oorlog levend blijven, zodat ook toekomstige generaties er van doordrongen blijven dat zoiets nooit meer mag gebeuren.’
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Twee miljoen euro voor onder meer het Vrijheidsmuseum
Gevolgen coronamaatregelen
Zowel het ministerie van VWS als het vfonds zijn benaderd door de SMH, het Platform WOII en de herinneringscentra. Zij maken zich zorgen over de financiële gevolgen van de coronamaatregelen en vroegen daarom om steun.
Het ministerie en vfonds delen deze zorgen en hebben besloten ieder 1 miljoen euro ter beschikking te stellen aan de herinneringscentra en de andere oorlogsmusea die aangesloten zijn bij de SMH.
Flink geïnvesteerd in infrastructuur
Het ministerie van VWS en het vfonds hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de musea en herinneringscentra. Zo zijn er vernieuwingen doorgevoerd en verbouwingen gedaan en is een aantal herinneringscentra en oorlogsmusea geopend of heropend.
Lisette Mattaar van het vfonds vindt dat de oorlogsmusea en herinneringscentra de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om hun collecties en programma’s te vernieuwen en op een eigentijdse manier te tonen. Volgens haar brengen zij een nieuwe generatie in contact met het verhaal van oorlog op een manier die hen aanspreekt: ‘aantrekkelijk, up-to-date en vol beleving.’
Mattaar van het vfonds noemt het ongelooflijk jammer als de musea niet verder kunnen gaan op deze ingeslagen weg en bovendien een gemiste kans. ‘We hopen dat zij met onze steun hun belangrijke werk kunnen blijven voortzetten zodat wij jongeren kunnen blijven bereiken en raken, nu en in de toekomst.’