Nieuws

'Dodelijk ongeval op A2 Beesd door appen achter stuur'

De plek van het ongeval op de A2 bij Beesd.
De plek van het ongeval op de A2 bij Beesd. © Marco van Deick Persbureau-Heitink
BEESD - Een 45-jarige automobilist uit Zaltbommel heeft 8 maanden cel tegen zich horen eisen voor het veroorzaken van een fataal ongeval door te appen achter het stuur. Hij zou in juli vorig jaar op de A2 ter hoogte van Beesd met een snelheid van zeker 124 kilometer per uur zijn ingereden op een file.
De verdachte moest deze woensdag voor de rechter verschijnen voor het veroorzaken van de aanrijding met dodelijke afloop. Een vrouw raakte bekneld in de auto, waar de bestuurder uit Zaltbommel achterop zou zijn gereden. Het slachtoffer overleed aan haar verwondingen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Dodelijk ongeval A2 kwam door appen achter stuur

'Filmpjes geopend en geappt achter het stuur'

De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeer onvoorzichtig en onoplettend gereden doordat hij druk was met zijn mobiele telefoon. Zo zou hij achter het stuur hebben geappt en filmpjes hebben geopend en doorgestuurd, waarbij hij veel harder reed dan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur die matrixborden aangaven.
Daarna zou hij zonder te remmen op de file zijn gebotst. Behalve de celstraf eiste de officier van justitie ook dat het rijbewijs van de verdachte voor 3 jaar wordt ingetrokken.
De man uit Zaltbommel heeft spijt betuigd. 'Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Als ik vooruit had gekeken, had ik hier niet gezeten.’ Hij zegt zich overigens de momenten voor de klap niet te herinneren. De file ontstond volgens hem abrupt.

'Risico op ongeval zes keer groter'

Het risico op een ongeval is volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zes keer zo groot als je een bericht leest of typt achter het stuur. Naar schatting vallen er enige tientallen verkeersdoden per jaar in Nederland door afleiding in het verkeer, waaronder mobiel bellen en appen. De politie registreert niet systematisch of een bestuurder was afgeleid tijdens een ongeval.
In 2018 werden 80.000 automobilisten beboet voor appen en bellen achter het stuur. Op het vasthouden van een telefoon als je autorijdt staat een boete van 240 euro.