Nieuws

Mast in Rijswijk was in 'no-time een grote fakkel'

De mast brandde van onder tot boven.
De telefoonmast die in de nacht van zondag op maandag in brand vloog in Rijswijk, was in 'no-time een grote fakkel'. Dat zeggen omwonenden en is te zien op beelden van omstanders. De mast stond vrijwel van onder tot boven in de hens. © Hans Groenenboom
RIJSWIJK - De telefoonmast die in de nacht van zondag op maandag in brand vloog in Rijswijk, was in 'no-time een grote fakkel'. Dat zeggen omwonenden en is te zien op beelden van omstanders. De mast stond vrijwel van onder tot boven in de hens.
'We zagen eerst een klein vuurtje', zegt Wietze Woudwijk, die aan kwam rijden vanuit Tiel. Hans Groenenboom woont ook in de buurt en bevestigt dat het eerst ging om een klein brandje. Maar binnen de kortste keren reikten de vlammen tot bovenaan de mast. 'Het ging echt supersnel', zegt Groenenboom.
Bekijk de beelden in Rijswijk. De tekst gaat eronder verder.
Brand in zendmast Rijswijk: 'Binnen no time een grote fakkel'
Woudwijk noemt het maar goed dat de brandweer snel ter plaatse was met zeker twee wagens. 'Anders was het metaal misschien te heet geworden en was de mast omgekieperd.' Een monteur oordeelde maandagochtend dat de mast afgeschreven is.

'Brandstichting is bizar'

Nederlandse telecombedrijven hebben zich verenigd in Monet, een organisatie die samen met overheden bepaalt waar masten staan. Directeur Rob Bongenaar weet zeker dat er in Rijswijk sprake is van brandstichting. 'Bizar dat mensen vitale infrastructuur in brand steken, met alle mogelijke consequenties van dien.'
Tegenstanders van aanleg van een snel 5G-netwerk zitten mogelijk achter de brandstichting. Maar er is niet zoiets als een 5G mast, zegt Bongenaar. 'Op dit moment worden veel masten klaargemaakt voor 5G. De zenders die er ingehangen worden, kunnen straks 3,4 en 5G ondersteunen.'
Monet coördineert namens de telecombedrijven het herstel van de mast in Rijswijk. De politie was maandagochtend bezig met buurtonderzoek om de dader of daders te achterhalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!