Nieuws

Mogelijk corona-miljoenen naar Arnhemse culturele instellingen

Ruim 1,7 miljoen euro moeten het Arnhemse Stadstheater, Luxor Live en het Focus Filmtheater in totaal krijgen om de corona-klappen op te vangen. Daarvan wil de gemeente een kwart bijdragen, net als de provincie. Vervolgens moet het Rijk dat bedrag verdubbelen. © Focus Filmtheater
ARNHEM - Ruim 1,7 miljoen euro moeten het Arnhemse Stadstheater, Luxor Live en het Focus Filmtheater in totaal krijgen om de corona-klappen op te vangen. Daarvan wil de gemeente een kwart bijdragen, net als de provincie. Vervolgens moet het Rijk dat bedrag verdubbelen.
Daarmee wil de gemeente gebruikmaken van het potje van 300 miljoen euro dat de minister heeft vrijgemaakt voor de culturele sector. Voor de instellingen die behoren tot de 'cruciale regionale infrastructuur' wordt daarvoor minimaal de helft aan bijdrage gevraagd van gemeente of provincie. Arnhem hoopt haar bijdrage van in totaal 426.500 euro uiteindelijk weer van het Rijk terug te krijgen, als compensatie voor de coronaschade.
De gemeente meent dat de instellingen op basis van de voorwaarden in aanmerking komen voor de regeling. Het Stadstheater zou dan 845.000 euro krijgen, Luxor Live 500.000 euro en het Focus Filmtheater 362.000 euro.

Meer subsidie naar instellingen

Ook de zogeheten 'rijksgesubsidieerde instellingen' in Arnhem worden gecompenseerd uit het fonds van 300 miljoen euro. Dat gaat automatisch via een extra subsidie. Daarvoor is geen bijdrage van gemeente of provincie vereist.
Het gaat om Toneelgroep Oostpool, Introdans, De Nieuwe Oost, Het Gelders Orkest en het Openlucht Museum. Ook De Plaats, BOT en Jens van Daele kunnen een bijdrage verwachten omdat het 'meerjarig door de landelijke cultuurfondsen ondersteunde instellingen en festivals' zijn.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.