Nieuws

Restauratie Gelders topstuk is klaar: resultaat te zien in Soesterberg

ARNHEM - Het is het oudste harnas van Nederland waarvan de eigenaar bekend is. Eeuwenlang hing het hoog in de Arnhemse Eusebiuskerk boven het praalgraf van Karel van Egmond, de hertog van Gelre (1467 – 1538). Het Gelderse topstuk was hoognodig aan een restauratiebeurt toe. Dat werk is nu voltooid. Vanaf 1 juli is het originele harnas van hertog Karel van Gelre te bewonderen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Het geld voor de restauratie werd begin vorig jaar bij elkaar gebracht met een crowdfundingsactie. Het harnas zou in de Eusebiuskerk worden gerestaureerd, zodat bezoek zou kunnen meekijken. Daar kon door de coronacrisis een streep door. 
Michiel Langeveld is metaalrestaurator en heeft het historische harnas in zijn atelier in Amsterdam onder handen genomen. Textielrestaurator Liesbeth van Ravels uit Arnhem zorgde voor een nieuwe wapenrok voor Karel van Gelre. Het oude exemplaar was verkleurd en versleten.
Foto's gemaakt door Jan van Dalen

Man in het kastje

Het harnas van hertog Karel van Gelre is tot en met 31 december te bewonderen in Soesterberg. Daarna keert het terug naar het kastje in de Eusebiuskerk. Het harnas komt weer boven het praalgraf van hertog Karel te hangen. Onder de Arnhemmers staat het harnas beter bekend als 'De Man in het Kastje'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!