Nieuws

Zoë (8) kan weer skateboarden met dank aan de speelgoedbank

Zoë heeft weer een skateboard dankzij de speelgoedbank in Wageningen
De speelgoedbank in Wageningen is weer open. Onder strikte coronavoorwaarden kunnen kinderen die het thuis niet breed hebben er weer gratis speelgoed halen. Het loopt er storm.
WAGENINGEN - De speelgoedbank in Wageningen is weer open. Onder strikte coronavoorwaarden kunnen kinderen die het thuis niet breed hebben er weer gratis speelgoed halen. Het loopt er storm.
Het is zaterdagochtend 09.30 uur als de deur open gaat. Er staat al een behoorlijke rij voor de ingang. Zoë (8) en haar broer Kyano (11) zijn de gelukkigen en mogen als eersten naar binnen. Na een grondige desinfectie van de handen kunnen ze naar hartenlust speelgoed uitzoeken. Ze hebben ruime keus: honderden puzzels, poppen en ander vertier liggen te wachten. 
Broer en zus gaan voor de skateboarden. 'Ze had eigenlijk een skateboard gehaald van haar verjaardagscentjes, maar die is weg', zegt moeder Desiree Gerrits. 'Nu kan ze weer lekker met haar vriendjes spelen.'
Kijk mee in de speelgoedbank in Wageningen. De tekst gaat eronder verder.
Zoë (8) kan weer skateboarden met dank aan de speelgoedbank

'Niet minder dan de rest'

Gerrits is heel blij met de speelgoedbank. Het zorgt ervoor dat haar kinderen mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes en zich niet achtergesteld voelen. 'Soms hoor ik ze zeggen 'een vriendje heeft dit of dat'. Dan voelen ze zich minder dan de rest. Doordat ze naar de speelgoedbank kunnen, hebben ze die dingen ook.'

Driehonderd gezinnen

De organisatie vond het hoog tijd om de deuren te openen. 'We zijn intussen van winter- naar zomerweer gegaan. Dus kinderen willen nu meer buitenspeelgoed', zegt Miranda van de Weerd. Nu kunnen ruim driehonderd gezinnen die het niet ruim hebben er weer gebruik van maken. Dat gaat vanwege corona wel anders dan anders. 
Al het binnenkomende speelgoed heeft eerst drie dagen in quarantaine gelegen en wordt grondig gereinigd voor het in de winkel komt. Iedereen moet de handen desinfecteren en er mag maar één gezin per keer naar binnen. Kinderen krijgen dan tien minuten om vier spullen uit te kiezen.
Voor Zoë en Kyano zit de tijd er bijna op. Ze hebben al heel wat verzameld. Op tafel liggen onder meer twee skateboarden en een mega grote knuffelbeer. Tevreden en met handen vol speelgoed gaan ze weer naar huis.

Alleen op zaterdag

De speelgoedbank in Wageningen is eens in de twee weken op de zaterdag geopend. Ook mensen die speelgoed kwijt willen, kunnen het dan komen brengen. 'Lever wel alleen spullen in die nog compleet en heel zijn', benadrukt Miranda.