Nieuws

Nieuwe prijs ter nagedachtenis aan Wageningse kunstenaar Twan de Vos

Het voormalige atelier van Twan de Vos
Het is vrijdag een jaar geleden dat de Wageningse kunstenaar Twan de Vos op 57-jarige leeftijd overleed. Om De Vos te herdenken is op zijn eerste sterfdag de 'Twan de Vos kunstprijs' gelanceerd. © BOEi/Jan van Dalen
WAGENINGEN - Het is vrijdag een jaar geleden dat de Wageningse kunstenaar Twan de Vos op 57-jarige leeftijd overleed. Om De Vos te herdenken is op zijn eerste sterfdag de 'Twan de Vos kunstprijs' gelanceerd.
Hij werd ook wel Wagenings kleurrijkste kunstenaar genoemd: Twan de Vos (30 juni 1961 - 19 juni 2019) maakte schilderijen, zeefdrukken en beelden waarin volgens BOEi, de verhuurder van de atelierruimte van De Vos, mensen, hun gevoelens en vooral hun onderlinge relaties centraal stonden.
De Vos kreeg in 2008 landelijk bekendheid door zijn deelname aan het tv-programma Sterren op het doek, waarbij drie schilders een bekende Nederlander portretteren. Paul de Leeuw koos het schilderij van de Wageninger als winnende doek.

Nagedachtenis levend houden

Met de nieuwe prijs wil initiatiefnemer BOEi Twan de Vos herdenken als mens, ondernemer en kunstenaar. Arno Boon, directeur BOEi: 'De prijs is er ook om Wageningse kunstenaars - jong en oud - uit te dagen en te enthousiasmeren, om positief te zijn en samen te werken. Met de lancering van deze Twan de Vos Kunstprijs houden we de nagedachtenis aan Twan levend en zetten we Wageningen als kunststad op de kaart.'

Verrassing

'De prijs wordt vanaf 2021 jaarlijks toegekend aan een kunstenaar die Wageningen verrijkt met bijzonder werk dat aansluit bij de stijl van Twan: toegankelijk, vrolijk en kleurrijk.', aldus de initiatiefnemer. 
Robbert Kamphuis, kunstenaar en jurylid: 'De jury zal het komend jaar door het Wageningse kunstlandschap sluipen, om vervolgens in 2021 bij verrassing de prijs toe te kennen. Suggesties zijn van harte welkom; aanmelden voor de prijs is niet mogelijk.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!