Nieuws

Boeren in actie bij rechtbank tegen 'lage straffen' voor dierenactivisten

Boeren in actie bij rechtbank tegen lage straffen voor dierenactivisten.
Dierenactivisten moeten zich altijd bij de rechter verantwoorden bij het binnendringen van stallen of andere acties bij boeren. Met een boete komen ze er te gemakkelijk mee weg. Dat vindt konijnenfokker Henk Oonk uit Vragender, die vorig jaar te maken kreeg met een insluiping door twee activisten, onder wie de 'vegan streaker'. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dierenactivisten moeten zich altijd bij de rechter verantwoorden bij het binnendringen van stallen of andere acties bij boeren. Met een boete komen ze er te gemakkelijk mee weg. Dat vindt konijnenfokker Henk Oonk uit Vragender, die vorig jaar te maken kreeg met een insluiping door twee activisten, onder wie de 'vegan streaker'.
Het Openbaar Ministerie legde de activist een boete en werkstraf op. Een tweede activist die op 10 oktober vorig jaar in de schuur van Oonk werd aangetroffen, kwam er met een geldboete van 200 euro vanaf. Tot ontstentenis van Oonk, die een emotionele brief schreef aan het OM.

Geen schikking, maar rechtszaak

De Achterhoekse boer wil een veroordeling door een rechter, niet via een strafbeschikking, zoals bij deze twee activisten het geval was. 'Het gaat me niet om hogere boetes, maar ik vind dat dat de activisten zich altijd bij de rechter moeten verantwoorden voor insluipingen en andere acties bij boeren.' 
Bekijk hier de video. De tekst gaat eronder verder:
Boeren in actie bij rechtbank tegen lage straffen voor dierenactivisten

Met de trekker naar Arnhem

Verschillende boerenorganisaties, zoals Farmers Defence Force en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) pleiten al langer voor zwaardere straffen voor activisten die boeren dwars zitten.
Vrijdag mocht Oonk bij het gerechtshof in Arnhem zijn brief toelichten. Een aantal boeren trok met een zestal trekkers richting Arnhem om hem te steunen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!