Nieuws

Asielzoekerscentrum mogelijk op terrein van Hoenderloo Groep

Er zijn plannen om asielzoekers op terrein Hoenderloo Groep onder te brengen.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft oren naar het terrein van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, als dat leeg komt te staan. Dat werd donderdagavond tijdens de Apeldoornse raadsvergadering duidelijk. © Hoenderloo Groep
APELDOORN - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft oren naar het terrein van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, als dat leeg komt te staan. Dat werd donderdagavond tijdens de Apeldoornse raadsvergadering duidelijk.
Daar vertelde Dieric Elders dat het COA omhoog zit met de opvang van asielzoekers en dus dringend plekken nodig heeft. Het ruime terrein inclusief alle panden van de Hoenderloo Groep zou erg geschikt zijn. COA wil de plek zo'n twee jaar huren.

Leegstand

Elders begeleidt moederorganisatie Pluryn bij de verkoop van het terrein en de panden van de jeugdzorginstelling. Hij zegt dat er al vele geïnteresseerden zijn, maar alles valt of staat uiteindelijk met wat de raad mogelijk maakt om op die locatie te realiseren.
Er is voorlopig namelijk nog geen oordeel over een eventuele wijziging van het bestemmingsplan. Bovendien zal de verkoop enige tijd in beslag gaan nemen.

'Wij weten van niets'

In de tussentijd wil COA het terrein daarom huren van Pluryn, om daar asielzoekers op te vangen. Opvallend detail: het college van burgemeester en wethouders is (nog) nergens van op de hoogte, zegt wethouder Jeroen Joon.

Wat mag wel en wat niet?

Pas als duidelijk is wat het bestemmingsplan toelaat om op de terreinen mogelijk te maken, kan een potentiële koper zijn plannen definitief maken.
Apeldoornse raadsleden gaan eerst met elkaar in discussie over de toekomst van het terrein. Vrijwel unaniem vinden zij dat op het terrein een vorm van zorg (al dan niet aangevuld met natuur) terug moet komen.

Heet hangijzer

Maar de vraag is: wat als er zich geen koper meldt die aan de zorgbestemming voldoet? Wat mag er dán met het terrein gebeuren? Dat zal het hete hangijzer voor de komende tijd zijn.