Nieuws

Gelderland bijna koploper met zonne-energie

Gelderland timmert aan de weg met het opwekken van zonne-energie.
Gelderland timmert aan de weg met het opwekken van zonne-energie. In 2019 kon er potentieel 851 megawatt worden opgewekt, onder de perfecte omstandigheden. Alleen in de provincie Noord-Brabant stond meer vermogen opgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. © Pixabay
ARNHEM - Gelderland timmert aan de weg met het opwekken van zonne-energie. In 2019 kon er potentieel 851 megawatt worden opgewekt, onder de perfecte omstandigheden. Alleen in de provincie Noord-Brabant stond meer vermogen opgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Met 851 megawatt kunnen ongeveer 851.000 huishoudens tegelijkertijd van stroom worden voorzien.
Vooral inwoners van Apeldoorn droegen vorig jaar hun steentje bij. Er werden daar flink meer zonnepanelen op de daken gelegd dan het jaar ervoor. In totaal werd er in 2019 voor 10.52 megawatt neergelegd op de Apeldoornse daken.
Alleen in Eindhoven, Utrecht en Groningen groeide het opgestelde vermogen bij huishoudens sneller. Ook Nijmegen is een grote groeier: daar kwam 9.5 megawatt bij.

Grotere groei bij bedrijven

In heel Nederland groeide het opgestelde vermogen van zonnepanelen (de hoeveelheid energie die zonnepanelen maximaal onder perfecte omstandigheden zouden kunnen opwekken) vooral bij bedrijven. Voor het eerst is de groei daar groter dan bij woningen, respectievelijk 59 procent en 39 procent.
Tekst gaat verder onder de foto.
Luchtfoto van het Zonnepark Armhoede in Lochem.
Gelderland timmert aan de weg met het opwekken van zonne-energie. In 2019 kon er potentieel 851 megawatt worden opgewekt, onder de perfecte omstandigheden. Alleen in de provincie Noord-Brabant stond meer vermogen opgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. © TP Solar
'Bij bedrijven gaat het om zonneparken, fabrieken of boerenschuren die belegd worden met zonnepanelen. Zeker bij zonneparken van 30, 40 of zelfs 100 hectare maak je grote klappers', verklaart woordvoerder Cor Pierik van het CBS.
Niet voor niets steekt de gemeente Midden-Groningen iedereen naar de kroon: daar werd in december 2019 nog het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen. De gemeente Midden-Groningen alleen al wekt daardoor in totaal maar liefst 137 megawatt op.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!