Nieuws

Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.
Het zogenoemde Parkterras is een samenwerking tussen het Wageningse theater en een aantal terrasloze restaurants in de stad.

Tal van leuke eetplekjes

Je kunt eten bestellen bij één van die zaken, dat neem je mee of wordt bezorgd bij het theater waar je met uitzicht op het park vervolgens heerlijk kunt dineren. Junushoff verzorgt de drankjes en levert borden en bestek. 
Maar er zijn nog tal van andere leuke eetplekjes in de stad. Want sinds 1 juni mogen alle restaurants en cafés weer open. Wageningen leeft weer, vertelt Ans Oosterhuis van de lokale ondernemersverenging SOW. 'De stad wordt ingenomen door al die mensen die elkaar willen ontmoeten.' 

'Diep respect'

De openstelling van restaurants en cafés verloopt volgens wethouder Maud Hulshof in Wageningen heel goed. 'Ik heb echt diep respect hoe de horeca de hele verandering heeft gemaakt.' Als voorbeeld noemt ze hoe netjes personeel omgaat met mensen die een slokje te veel op hebben. 
'Ik snap dat het gezellig wordt, maar kunt u misschien een beetje naar achteren', hoorde ze laatst een bediende zeggen. Volgens de wethouder houden de ondernemers zich netjes aan de regels en zijn er in Wageningen nog geen boetes uitgedeeld. 

Horeca wil meer versoepelingen

De Wageningse horeca is blij met de steun van de gemeente. 'De uitbreiding van de terrassen is snel opgepakt', zegt Marc Hogeveen van Koninklijke Horeca Nederland Wageningen. De gemeente heeft bovendien besloten de terrasbelasting tot 1 september te laten vervallen en geen extra geld te vragen als ondernemers hun terras vanwege corona uitbreiden. Daar is Hogeveen ook blij mee, want dat scheelt ondernemers als snel honderden euro's. 
Maar hij zou graag nog meer versoepelingen van het kabinet zien, zodat ook de kleine zaken zonder of met een klein terras weer open kunnen. 'Een paar horecazaken zijn nog dicht. Nu is het financieel namelijk nog aantrekkelijker om met een NOW-regeling dicht te blijven dan voor zes mensen open te gaan.' De brancheorganisatie is daarvoor aan het lobbyen in Den Haag.