Nieuws

'Echt geweldig', oorlogsmusea krijgen extra geld om crisis door te komen

Het Airborne Museum in Oosterbeek.
Blijdschap bij de directeuren van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en het Airborne Museum in Oosterbeek. Nederlandse oorlogsmusea krijgen samen 2 miljoen euro extra subsidie om de coronacrisis te doorstaan. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Blijdschap bij de directeuren van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en het Airborne Museum in Oosterbeek. Nederlandse oorlogsmusea krijgen samen 2 miljoen euro extra subsidie om de coronacrisis te doorstaan.
Het kabinet en het vfonds, dat het herdenken van oorlog en vieren van vrede steunt, trekken elk 1 miljoen euro extra steun uit voor de musea in nood.
'Geweldig. Dat is fantastisch', reageert directeur Sarah Heijse van het Airborne Museum op het nieuws van de extra steun. 'Echt geweldig', valt Wiel Lenders van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek haar bij.

Dankbaar

Beiden wisten dat het gerucht ging dat er iets van steun aan zat te komen, maar horen nu pas het echte nieuws. Het is voor hen nog niet duidelijk hoeveel ze per museum extra krijgen, maar Heijse is: 'Dankbaar met alles wat we krijgen. Dit lost een deel van onze problemen op.'
Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met directeur Sarah Heijse van het Airborne Museum:
Ze wijst er ook op dat de provincie deze week ook al in totaal een half miljoen extra steun heeft toegezegd aan de Gelderse oorlogsmusea in Groesbeek, Aalten en Oosterbeek. Heijse vertelt dat haar museum door de coronacrisis nu minstens drie ton verlies heeft geleden. Met de toegezegde extra steun, verwacht ze een gat van twee ton te kunnen dichten.

Nieuw museum

Wiel Lenders opende vorig jaar september de deuren van zijn spiksplinternieuwe Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Amper open, moesten de deuren vanwege corona al weer dicht. Hoewel ook hij niet weet wat hij aan extra steun krijgt, is hij blij.
Lenders verwacht dat de stichting, waarin 14 grote Nederlandse musea en herinneringscentra zijn aangesloten, voor een eerlijke verdeling van de gelden gaat zorgen. 'Daar heb ik alle vertrouwen in. Het moet snel en goed gebeuren.' 
Hij heeft becijferd dat hij tot eind mei een exploitatieverlies had van ongeveer anderhalve ton. Sinds 1 juni zijn de deuren van het Vrijheidsmuseum weer open. 'We gingen open zodra dat kon. We zitten nu op 30 tot 40 procent van het normale aantal bezoekers. Daar ben ik al blij mee.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!