Nieuws

Helene Kröller-Müller krijgt een eigen museum in Ede

Helene Müller en Anton Kröller (ca. 1888).
De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum werken plannen uit voor een expositie over het leven van Helene Kröller-Müller en haar invloed op de regio. In 2023 moeten de deuren van het museum voor het eerst open gaan. © Wikimedia Commons
EDE - De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum werken plannen uit voor een expositie over het leven van Helene Kröller-Müller en haar invloed op de regio. In 2023 moeten de deuren van het museum voor het eerst open gaan.
Het verhaal van de bekende kunstverzamelaarster is tijdloos. Helene Kröller-Müller is een markante persoonlijkheid en bepalend geweest voor Ede en de regio, meent de gemeente. 

Vrouwelijke kunstverzamelaar

Dat is dan ook iets wat in de expositie centraal moet staan: de geschiedenis, cultuur en natuur van Ede en de regio wordt verteld aan de hand van het levensverhaal van een van de eerste vrouwelijk kunstverzamelaars en de werken die zij bezat.
De hoofdtentoonstelling gaat over het leven van Helene, haar visie en vooruitstrevendheid. Haar verhaal wordt gekoppeld aan historische of actuele thema’s, waarover de bezoeker meer te weten komt in wisselende nevententoonstellingen.
In 2017 maakte Julika Marijn een voorstelling over Helene Kröller-Müller. De tekst gaat verder onder onze reportage.

Tijdelijk, in militaire kazerne

Het museum zal in eerste instantie tijdelijk bestaan. Er wordt uitgegaan van vijf of zes jaar. 'Het verhaal van Helene' wordt getoond in een voormalig militaire kazerne in Ede, de Frisokazerne. Naast dat gebouw staat ook het veel besproken World Food Center gepland.
De gemeente vindt het belangrijk dat er hier, op een centrale plek naast een nieuw station Ede-Wageningen 'veel reuring' komt, vertelt wethouder Hester Veltman. En daar past een museum over Helene Kröller-Müller volgens haar perfect tussen.

250.000 euro

Hoeveel het nieuwe museum precies gaat kosten, moet nog uitgewerkt worden. De gemeente heeft 250.000 euro per jaar beschikbaar gesteld voor de culturele invulling van de Frisokazerne. Daarnaast wil ze fondsen aanschrijven voor extra geld. Het Kröller-Müller zelf stelt kennis, expertise en materialen beschikbaar voor de tentoonstelling over het leven van Helene Kröller-Müller. 
25 juni spreekt de gemeenteraad over de eventuele komst van een tijdelijk museum met Helene Kröller-Muller in de hoofdrol.
Zie ook: 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.