Gemeente Ede

'Wolf maakt einde aan Natura 2000-gebieden', is angst van Hoge Veluwe

Een moeflon.
Als de wolf zijn intrede doet op Park de Hoge Veluwe groeien de zandverstuivingen en droge heiden dicht. Dat is de angst van het park, staat in een zienswijze. © Pixabay/LubosHouska
OTTERLO - Als de wolf zijn intrede doet op Park de Hoge Veluwe groeien de zandverstuivingen en droge heiden dicht. Dat is de angst van het park, staat in een zienswijze.
Het park heeft er zelfs een Russisch gezegde voor: 'Waar de wolf verschijnt, groeit het bos.' Die zand- en heidegebieden zijn Europees beschermd - de inmiddels welbekende Natura 2000-gebieden - en zonder grazers groeien die gebieden dicht.
De moeflon is het dier dat daar graast en het park is bang dat de wolf het gemunt heeft op de makkelijk te bejagen moeflons.

Provincie ziet het anders

Zonder moeflon groeien de terreinen volgens het park dus dicht. De provincie ziet dat anders. In antwoorden op Statenvragen van het CDA schrijft de provincie dat zij 'geen aanwijzingen hebben dat de aanwezigheid van de wolf het behalen van instandhoudingsdoelstellingen en de natuurlijke habitats bedreigt.'
Ook schrijft het park dat het zich door conclusies in een rapport over wolvenschade gesterkt voelt in de keuze om het park preventief af te rasteren.

Afgesloten ecoducten

Dat gaat om de ecoducten die werden afgesloten om zo te voorkomen dat wild van het ene naar het andere gebied kon oversteken. Daarmee wordt - naast de wolf - ook voorkomen dat er te veel herten in het park komen.