Nieuws

'Stadhuisrammer' uit Nijkerk hoort celstraf tegen zich eisen

De pick-up in het stadhuis.
De man die met zijn pick-uptruck het gemeentehuis van Nijkerk ramde, hoorde dinsdag 16 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie wil dat hij wordt vrijgesproken van poging tot doodslag, maar vindt wel dat er 'te duchten levensgevaar' was voor mensen die in het pand waren of naar binnen wilden. © Damian Ruitenga/News United
NIJKERK - De man die met zijn pick-uptruck het gemeentehuis van Nijkerk ramde, hoorde dinsdag 16 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie wil dat hij wordt vrijgesproken van poging tot doodslag, maar vindt wel dat er 'te duchten levensgevaar' was voor mensen die in het pand waren of naar binnen wilden.
De man reed op 6 maart het gemeentehuis binnen, naar eigen zeggen zonder dat hij het op iemand gemunt had. Hij zegt de glazen pui van het gemeentehuis uitgezocht te hebben om op te vallen. Hij had een zware depressie en wilde dood of hulp.

Psychische hulp

De pick-up botste uiteindelijk op een pilaar voor de receptie. Na de aanhouding liet de politie weten dat de man al op zoek was naar psychische hulp.
Het Openbaar Ministerie verdacht hem van poging tot doodslag op de bode en receptioniste. Zo verklaarde de bode dat de auto het pand echt probeerde te raken en dat de verdachte 'makkelijk slachtoffers had kunnen maken'.

'Het leek alsof hij om de paal heen wilde'

De receptioniste die achter de balie stond zegt dat er ongeveer vijf meter tussen haar en de auto zat. 'De auto reed drie keer naar voor en naar achter, het leek me dat hij om de paal heen wilde rijden.'
Kort na het incident zei burgemeester Gerard Renkema al dat medewerkers die het zagen gebeuren, stonden te trillen op hun benen. 'We hebben hen extra hulp gegeven.'
Het OM vindt dat de man niet door de pui is gereden om opzettelijk iemand te doden. 'De medewerkers van de bezoekersbalie waren het dichtst bij. De afstand tussen hen en het voertuig was 4 tot 5 meter.'
De officier van justitie vindt wel dat de verdachte de kosten van de gemeente Nijkerk moet betalen. Die gaat over de schade aan het gebouw, volgens de gemeente 64.000 euro, maar ook de kosten die de gemeente voor nazorg heeft. 
In de strafeis houdt de officier ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, die als verminderd toerekeningsvatbaar wordt gezien. De rechter doet op dinsdag 30 juni uitspraak.
Bekijk hieronder naar de beelden vanuit het stadhuis:
Auto rijdt stadhuis in Nijkerk binnen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!