Nieuws

Werkstraffen geëist tegen jonge jongens voor fatale flatbrand in Arnhem

De Arnhemse flat na de fatale brand op 1 januari.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de twee jongens die worden verdacht van brandstichting in de Arnhemse flat tijdens de jaarwisseling een werkstraf van 60 uur volbrengen. Bij de brand aan het Gelderseplein kwam een man van 39 jaar en zijn 4-jarige zoontje om het leven. © ANP/Persbureau Heitink
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de twee jongens die worden verdacht van brandstichting in de Arnhemse flat tijdens de jaarwisseling een werkstraf van 60 uur volbrengen. Bij de brand aan het Gelderseplein kwam een man van 39 jaar en zijn 4-jarige zoontje om het leven.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Werkstraffen geëist tegen jonge jongens voor fatale flatbrand in Arnhem
De jongens van 12 en 13 jaar stonden dinsdag voor de rechter in Arnhem. De rechtszaak vond achter gesloten deuren plaats, omdat ze minderjarig zijn. 
De maximale gevangenisstraf voor kinderen van deze leeftijd is één jaar. Ook kunnen ze maximaal zeven jaar jeugd-tbs opgelegd krijgen. Volgens het OM is dat niet nodig: 'De zeer jonge verdachten - ten tijde van de brand 12 en 13 jaar oud - hebben niet de bedoeling gehad een brand te veroorzaken en ze zullen dit, zeker gezien de enorme gevolgen, zeer waarschijnlijk lang met zich meedragen.'
'De brand heeft onvoorstelbaar veel leed aangericht bij de betrokkenen. De nabestaanden hebben dit leed op indrukwekkende wijze verwoord bij het spreekrecht tijdens de zitting. De brand heeft daarnaast ook een grote impact gehad op de omwonenden en de hulpverleners. Een straf is daarom op zijn plaats', zegt het Openbaar Ministerie.

Vuurwerk op bank

Bij de fatale flatbrand kwam een gezin die oud en nieuw had gevierd bij opa en oma vast te zitten in de lift toen er kortsluiting ontstond vanwege de brand. Die was begonnen op een afgedankte bank in de portiek van de flat. 
De twee pubers worden ervan verdacht vuurwerk op de bank te hebben gelegd. Ze werden op 1 januari aangehouden. Ze waren te zien op bewakingsbeelden en de politie heeft getuigen gehoord.
De man en zijn zoon zijn vermoedelijk om het leven gekomen door de grote hoeveelheden giftige rook die de liftschacht in was getrokken. Reanimatiepogingen door de hulpdiensten mochten niet meer baten. De moeder en 8-jarige dochter werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. 
Bekijk de documentaire Tragedie in de nieuwjaarsnacht:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!