Nieuws

Online zomerserie: hoe schrijft een historicus geschiedenis?

ARNHEM - Hoe werkt een historicus aan een nieuw overzicht van de Gelderse geschiedenis? Dat laten Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit in Nijmegen vanaf 23 juni zien in een speciale online zomerserie. Iedere dinsdagochtend om 11.00 uur geeft een Gelders historicus uitleg over zijn werkzaamheden voor Het Verhaal van Gelderland.
Zestien historici en archeologen werken sinds vorig jaar aan een nieuw overzichtswerk van de Gelderse geschiedenis. Dat werk is op zichzelf al historisch, omdat de meest recente voorganger dateert uit de zeventiende eeuw. Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven leidt het project. Zij schrijft zelf het hoofdstuk over de twintigste eeuw.

'Werk in uitvoering'

Tijdens de werkzaamheden aan het Verhaal van Gelderland lopen historici tegen allerlei vragen en moeilijkheden aan. Wat is de meest actuele kijk op een periode in de Gelderse geschiedenis? Welke gebeurtenissen geef je een prominente plek en welke laat je weg?
Historici geven tijdens de online zomerserie een kijkje in de keuken. Het is 'werk in uitvoering.' Uiteindelijk kan het eindresultaat toch anders uitpakken. Het Verhaal van Gelderland moet over twee jaar klaar zijn voor publicatie.

Aanmelden

Dinsdagochtend 23 juni om 11.00 uur is de eerste aflevering van de online zomerserie. Archeologen Nico Willemse en Peter van den Broeke vertellen over de prehistorie. De andere periodes worden vervolgens iedere dinsdag chronologisch behandeld.
Op dinsdag 8 september is de twaalfde en laatste aflevering. Iedereen kan de online zomerserie bijwonen. Aanmelden kan op de website van Erfgoed Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!