Nieuws

Wageningen wil meer geld uit Den Haag

De gemeente Wageningen schaart zich achter het initiatief StopLokaleBezuinigingen. Het college én de gemeenteraad roepen het kabinet op met meer geld over de brug te komen om harde bezuinigingen te voorkomen. © Pixabay
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen schaart zich achter het initiatief StopLokaleBezuinigingen. Het college én de gemeenteraad roepen het kabinet op met meer geld over de brug te komen om harde bezuinigingen te voorkomen.
Wageningen verkeert in financieel zwaar weer. De stad heeft een structureel tekort van 2 tot 2,5 miljoen euro op zorg en ondersteuning (sociaal domein). Ook veel andere gemeenten komen geld tekort. Het Rijk zou hen onvoldoende compenseren voor de stijgende zorgkosten. 

Actie Renkum

Op 2 juli wordt er een belangrijk Tweede Kamerdebat gehouden over de financiële bijdrage van het Rijk aan gemeenten. Wethouder Marinka Mulder van buurgemeente Renkum startte een paar dagen geleden de actie StopLokaleBezuinigingen om de penibele situatie onder de aandacht te brengen. Want als er niet meer geld bijkomt, moeten veel gemeenten waarschijnlijk opnieuw fors bezuinigingen. 

Één partij tegen

GroenLinks stelde voor dat de gemeenteraad de actie ging steunen. Alleen VVD Wageningen stemde daar maandag tegen. Die is het niet eens met de naam van de actie. 'Stop lokale bezuinigingen, dat wekt de indruk dat we het niet mogen hebben over bezuinigingen', zei Bart Rozemeijer. Maar de gemeente Wageningen zal hoe dan ook moeten bezuinigen is zijn stelling.
Woensdag praten de lokale politici over de gemeentefinanciën. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!