Nieuws

Pubers staan terecht voor fatale flatbrand in Arnhem

Bloemen en knuffels bij de flat.
De twee jongens van 12 en 13 die worden verdacht van brandstichting met dodelijke afloop in een flat aan het Gelderseplein in Arnhem, staan deze dinsdag voor de rechter. Bij de brand tijdens de jaarwisseling kwamen een man van 39 en zijn 4-jarig zoontje om het leven. © ANP
ARNHEM - De twee jongens van 12 en 13 die worden verdacht van brandstichting met dodelijke afloop in een flat aan het Gelderseplein in Arnhem, staan deze dinsdag voor de rechter. Bij de brand tijdens de jaarwisseling kwamen een man van 39 en zijn 4-jarig zoontje om het leven.
De man was met zijn zoontje, vrouw en 8-jarige dochter op bezoek bij opa en oma in de flat om oud en nieuw te vieren. Toen ze om 01.00 uur naar huis wilden gaan kwamen ze vast te zitten in de lift toen er kortsluiting ontstond vanwege brand. Die was begonnen op een afgedankte bank in de portiek van de flat. De twee pubers die voor de rechter moeten verschijnen, worden ervan verdacht vuurwerk op de bank te hebben gelegd. 

Giftige rook

Vader en zoon zijn vermoedelijk om het leven gekomen door de grote hoeveelheden giftige rook die de liftschacht in was getrokken. Reanimatiepogingen door de hulpdiensten mochten niet meer baten.
De moeder en 8-jarige dochter werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De twee jongens zijn op 1 januari aangehouden. Ze waren te zien op bewakingsbeelden en de politie heeft getuigen gehoord.
Kijk hieronder de beelden terug uit de nieuwjaarsnacht. De tekst gaat eronder verder.
De eerste beelden van de flatbrand

Gesloten deuren

De rechtszaak tegen de jongens vindt achter gesloten deuren plaats omdat ze minderjarig zijn. Dat betekent dat pers of publiek niet welkom is. Welke straffen het Openbaar Ministerie eist wordt in de loop van dinsdagmiddag bekend.
Omdat het tieners zijn kunnen ze maximaal een jaar celstraf krijgen. Minderjarigen kunnen ook jeugd-tbs krijgen opgelegd voor de duur van maximaal zeven jaar. 
Bekijk de documentaire Tragedie in de nieuwjaarsnacht:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!