Nieuws

Wat vind jij: Weet jij genoeg over 5G?

Tientallen gemeenten willen dat de landelijke overheid burgers meer voorlicht over de komst van 5G. Weet jij genoeg over 5G? © Omroep Gelderland
Tientallen gemeenten willen dat de landelijke overheid burgers meer voorlicht over de komst van 5G. Weet jij genoeg over 5G?
De gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitrol van het nieuwe mobiele netwerk. Naast dat ze een aanspreekpunt zijn voor burgers en organisaties, voeren ze ook overleg met de telecomproviders over de plaatsing van nieuwe antennes.
Er is de laatste tijd veel te doen over de komst van het netwerk. Zo zijn er zendmasten in brand gestoken, mogelijk door mensen die tegen de komst van 5G zijn. Ook is er, zonder succes, geprobeerd om via de rechter de uitrol te stoppen. De organisatie die dit deed, vreest negatieve gezondheidseffecten. Om diezelfde reden zijn er ook demonstraties georganiseerd.
Bijna 90 procent van de gemeenten die hebben gereageerd op het onderzoek van de NOS, geeft aan dat zij te maken heeft gehad met zorgen over gezondheidsrisico's. Dan gaat het om brieven of mails van hun eigen inwoners, maar ook vaak om campagnes vanuit bijvoorbeeld anti-5G-bewegingen die alle gemeenten aanschrijven.
'Als je de discussie wilt voeren over de gezondheidsrisico's rond 5G, dan heb je een partij nodig met gezag', zegt wethouder Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon bij de NOS. Volgens de wethouder kan dat in Nederland alleen het Rijk zijn.
UPDATE: Je kunt niet meer stemmen op deze stelling, deze is gesloten.
Laat horen wat jij ervan vindt op Radio Gelderland. Stuur een voice-bericht via Whatsapp op 06-22054352 of meld je via deze weg aan voor het bel-kwartier om 11.15 uur. Via Facebook reageren kan ook.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!