Nieuws
Wim wil een slagboom in zijn tuin
ELST - Wim Peters is in Elst langs het spoor geboren en opgegroeid. Het geluid van de bel die rinkelde zodra de slagbomen daalden staat in zijn geheugen gegrift. Nu de overgang aan de Rijksweg-Noord door ProRail voor altijd gesloten wordt, heeft Wim gevraagd of hij één slagboom mag hebben.
De slagboom is verweven met de jonge jaren van Wim, zo rond 1965. Eigenlijk bijna elke dag wel heeft Wim Peters in zijn jeugd gespeeld langs het spoor. En als hij naar bed ging, had Wim soms absoluut geen zin in het keiharde geluid van de bel bij de slagbomen. Maar hij had een trucje. 'Met een wasknijper kon ik de bel blokkeren, en daarna een nachtje heerlijk slapen.'
Herinneringen aan pa
De spoorwegovergang is gesloten. Er komt een tunnel voor in de plaats. Een beetje jammer vindt Wim het wel, omdat er veel herinneringen kleven aan de overgang.
Ook aan de vader van de Elstenaar. 'Mijn vader werkte als beroepsmilitair in Ede en reisde met de trein. Vaak kende hij de machinist, die zette hem dan vlak voor ons huis af. Dat scheelde een flink stuk lopen vanaf het station.'
Luister hier naar een gesprek met Wim Peters op Radio Gelderland. De tekst gaat daaronder verder.
Zo'n trein als privétaxi zou nu natuurlijk niet meer kunnen, weet Wim. Net als hongerige treinmachinisten. 'Vroeger liepen onze kalkoenen gewoon langs het spoor. Zo nu en dan stopte er een trein waarna een machinist snel uitstapte en een kalkoen greep. Vervolgens ging de trein met extra passagier snel verder.'
Hij heeft nooit een kalkoen terug gezien. Volgens hem zou een gratis slagboom daarom een mooie compensatie zijn.
Slagboom in de tuin
Wim Peters heeft al formeel bij ProRail verzocht of hij een slagboom mag overnemen. Het liefst gratis. Hij weet dat er contact is tussen het spoorbedrijf en de aannemer die de tunnel aanlegt. Dus hij heeft er een goed gevoel over.
Wim heeft zelfs al een hoek uitgezocht in zijn tuin waar de slagboom een nieuwe plek krijgt. Dan moeten wel wat struiken opgeofferd worden, want het betonnen fundament van zo'n twee bij twee meter moet ook ingegraven worden.

In 'Wij zijn Gelderland' zet Omroep Gelderland elke werkdag een Gelderlander in het spotlicht. Iedereen heeft een eigen verhaal en dat laten we graag zien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!