Nieuws

Recordaantal nesten op 'zwaluwenboerderij' in Gelselaar

GELSELAAR - Boerenzwaluwen vliegen af en aan om alle jongen op de deel van boerderij Stokkink in Gelselaar van voedsel te voorzien. Maar liefst twaalf koppeltjes hebben een nestje gebouwd in het achterhuis. 'Nog niet eerder zaten er zoveel nesten op de boerderij', vertelt Arend Heideman opgetogen. Het is een genot om te kijken naar een koppeltje boerenzwaluwen dat zit te kibbelen op een eeuwenoude balk, maar al die vogels hebben ook een nadeel...
De boerenzwaluwen poepen de oude lemen vloer onder. Arend Heideman en zijn vrouw Arrie maken zich er niet druk om. Zij zijn blij met de aanwezigheid van de boerenlandvogels en nemen het extra schoonmaakwerk graag op de koop toe. Vier jonge zwaluwtjes kijken nieuwsgierig naar beneden als Heideman vol trots de twaalf nestjes aan BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink laat zien...

Recordaantal nesten

Nog niet eerder broedden er twaalf koppeltjes boerenzwaluwen op de boerderij in Gelselaar. Toen Heideman nog jong was, lag dat aantal sowieso een stuk lager, herinnert hij zich. Toen zaten er meestal niet meer dan drie of vier broedpaartjes op de deel. Heideman heeft hier wel een verklaring voor...

Luchtacrobatiek

De eerste jongen zijn inmiddels al uitgevlogen. Vanuit een boom op het erf kijken ze toe hoe hun ouders behendig over een graanveld scheren om insecten uit de lucht te plukken. De vogels eten veel muggen. Vanaf eind augustus vertrekken de boerenzwaluwen weer richting Ivoorkust en Angola. Dan moeten de jongen zichzelf kunnen redden. In de winter zijn hier voor de zwaluwen te weinig insecten om te kunnen overleven. 

Hobbypaarden goed voor boerenzwaluw

Boerenzwaluwen metselen hun nesten van klei en leem. Ze broeden in open schuren en onder bruggen. De boerenzwaluw staat op de rode lijst van kwetsbare soorten. 'Sinds de eeuwwisseling is de stand stabiel tot licht herstellend. De toenemende populariteit van het houden van hobbypaarden op het platteland biedt enige compensatie voor de afname op meer traditionele broedlocaties', schrijft SOVON Vogelonderzoek op haar website.
Bewoners van het buitengebied kunnen de zwaluw helpen door schuren niet volledig af te sluiten. De Vogelbescherming adviseert om een bovendeur open te laten of om te zorgen voor een permanent open raam.
Geluid van boerenzwaluwen in de vroege ochtend
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!