Nieuws

Raadselachtig geluid bij stuw in Elst na twee jaar opgelost

Voor het tweede jaar op rij werd peilmeterbeheerder Jef Willemsen van Waterschap Rivierenland geconfronteerd met klachten uit de wijk Westeraam in Elst. Een stuw in de buurt maakte 's nachts een vreemd mechanisch geluid. Buurtbewoners konden er niet van slapen. 'We hebben alles geprobeerd om het probleem op te lossen, maar het geluid bleef', vertelt Willemsen. Tot er een nieuwe medewerker bij het waterschap in dienst kwam die het raadselachtige geluid wel herkende...
ELST - Voor het tweede jaar op rij werd peilmeterbeheerder Jef Willemsen van Waterschap Rivierenland geconfronteerd met klachten uit de wijk Westeraam in Elst. Een stuw in de buurt maakte 's nachts een vreemd mechanisch geluid. Buurtbewoners konden er niet van slapen. 'We hebben alles geprobeerd om het probleem op te lossen, maar het geluid bleef', vertelt Willemsen. Tot er een nieuwe medewerker bij het waterschap in dienst kwam die het raadselachtige geluid wel herkende...
Twee jaar lang werd er zonder succes gespeurd en gesmeerd door medewerkers van Waterschap Rivierenland. Het lukte niet om het geluid te reproduceren, terwijl het mechanische geluid de buurtbewoners uit de slaap bleef houden. Een groot raadsel dus, vertelt Willemsen.
Uiteindelijk was er een nieuwe medewerker bij het waterschap die het geluid wel thuis kon brengen. Voordat ze bij het waterschap aan de slag ging, werkte ze bij het Geldersch Landschap en Kasteelen. Zij wist dat het geluid door een vogel werd gemaakt.

'Hoemp hoemp hoemp'

Het blijkt te gaan om de baltsroep van de roerdomp. Deze reigerachtige vogel is uiterst zeldzaam in de Betuwe en maakt in de baltsperiode een typisch mechanisch geluid. Inmiddels zijn ook de wijkbewoners op de hoogte van hun in het voorjaar ietwat luidruchtige nieuwe buur. De mysterieuze vogel laat zich zelden zien. Net als reigers eet een roerdomp kikkers, vissen en muizen.
Roerdomp (Foto: Marek Szczepanek, Wikimedia Commons)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!