Nieuws

Arnhem doet Zwarte Piet in de ban na protest tegen racisme

De Arnhemse politiek wil af van Zwarte Piet. Een meerderheid in de gemeenteraad dient daartoe een motie in. Of dat ook echt betekent dat de goedheiligman tijdens de intocht niet meer vergezeld is van zijn zwart geschminkte metgezel, is de vraag. De stichting die de intocht organiseert, kan daar in principe zelfstandig over beslissen, legt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders uit. © Flickr
ARNHEM - De Arnhemse politiek wil af van Zwarte Piet. Een meerderheid in de gemeenteraad dient daartoe een motie in. Of dat ook echt betekent dat de goedheiligman tijdens de intocht niet meer vergezeld is van zijn zwart geschminkte metgezel, is de vraag. De stichting die de intocht organiseert, kan daar in principe zelfstandig over beslissen, legt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders uit.
Zijn partij diende het voorstel samen met D66, ChristenUnie, DENK Verenigd Arnhem, Partij voor de Dieren en PvdA in. Daarmee heeft het op voorhand een zekere meerderheid. Het protest tegen politiegeweld en racisme is onder meer aanleiding voor de partijen om juist nu met hun initiatief te komen.
Het voorstel vraagt om een constructieve dialoog van het college met organisaties die gebruikmaken van Zwarte Piet en deze te wijzen op de 'racistische elementen van deze karikatuur'.

'Duidelijk signaal'

En dat is een heel duidelijk signaal, meent Coenders. Mochten organisaties toch anders besluiten dan kunnen ze fluiten naar gemeentelijke steun, volgens het voorstel. 'Nu wordt het stadhuis nog ter beschikking gesteld, worden ze ontvangen door de burgemeester en krijgt de organisatie subsidie', vertelt Coenders. Dat zal dan verleden tijd zijn.
Harde juridische middelen om de inzet van Zwarte Piet te verbieden zijn er volgens Coenders niet. 'Maar ik ga ervan uit dat de organisatie daar na zo'n uitspraak van de gemeenteraad in meegaat.' Hoewel meerdere gesprekken er tot op heden niet toe hebben geleid dat de organisatie afziet van Zwarte Piet, zien ook de indieners.
De roetveegpiet lijkt Coenders een goed alternatief. 'En wellicht zijn er creatievere oplossingen.'

'Draait Sinterklaasfeest de nek om'

Dat de Arnhemse politiek hier niet eensgezind in is, blijkt uit de reactie van PVV'er Coen Verheij. Hij stelt op Twitter dat de indienende partijen 'u een racist vinden' en het Sinterklaasfeest in Arnhem 'definitief de nek omdraaien'.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.