Nieuws

Taakstraffen geëist voor vermeende misstanden op kazerne in Schaarsbergen

De Oranjekazerne in Schaarsbergen.
Tegen twee (oud-)militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn woensdag in hoger beroep taakstraffen van 40 en 180 uur geëist voor vermeende misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. © ANP
ARNHEM - Tegen twee (oud-)militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn woensdag in hoger beroep taakstraffen van 40 en 180 uur geëist voor vermeende misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.
De twee zouden zich in 2013 met drie collega's schuldig hebben gemaakt aan bedreiging, mishandeling en aanranding van drie andere militairen. De drie voormalige leden van de mortiergroep deden eind 2017 en begin 2018 aangifte.

Trauma's

'Verkrachten, swaffelen, over me heen plassen, blote billenspelletjes, daarvoor ben ik niet bij Defensie komen werken. Dat is machtsmisbruik van de hogere rangen. Tot op de dag van vandaag is het moeilijk om over de trauma's te praten', sprak een van de slachtoffers woensdag geëmotioneerd in de rechtszaal.
Verslaggever Martijn de Graaf hield woensdag een liveblog bij. Hieronder kun je dat teruglezen.
De advocaat van de twee verdachten pleitte woensdag dat er te weinig wettig en overtuigend bewijs is om haar cliënten te straffen. Ze vroeg om vrijspraak en gaf aan dat er veel tegenstrijdige verklaringen in het dossier zitten.

Eerder vrijspraak

De rechtbank sprak de groep militairen vorig jaar vrij wegens gebrek aan bewijs. Tegen vier van hen ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep.
De andere twee verdachten horen donderdag de strafeis. Het OM vroeg eerder om onvoorwaardelijke werkstraffen van 40 tot 240 uur.
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!