Nieuws

Hond Tommy ernstig toegetakeld, politie onderzoekt rol agenten

Een agent met een stroomstootwapen.
Het bureau Veiligheid, Integriteit & Klachten van de Landelijke Eenheid van de politie onderzoekt of een aantal agenten in februari in Duiven een hond ernstig heeft mishandeld. De hond kwam bij de dierenarts in Zevenaar met vijf taserpijlen in zijn lichaam en één pijl in zijn oog. Het dier, Tommy, miste ook een hoektand, had afgebroken voortanden en een gebroken kaak en was volgens de dierenarts hard geschopt. © ANP
DUIVEN - Het bureau Veiligheid, Integriteit & Klachten van de Landelijke Eenheid van de politie onderzoekt of een aantal agenten in februari in Duiven een hond ernstig heeft mishandeld. De hond kwam bij de dierenarts in Zevenaar met vijf taserpijlen in zijn lichaam en één pijl in zijn oog. Het dier, Tommy, miste ook een hoektand, had afgebroken voortanden en een gebroken kaak en was volgens de dierenarts hard geschopt.
De Arnhemse advocaat Machteld Roethof heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om de rijksrecherche opdracht te geven voor een onderzoek. 'Hoe kan je verklaren dat een tand met wortel en al van een hond, die vlak van te voren nog aan het kwispelen was, uit de bek is verdwenen? We moeten onze ogen niet sluiten voor dit soort excessen. Dit is niet hoe een rechtstaat zou moeten functioneren', meent ze.

Gewapende man

Een arrestatieteam van de politie wilde bij een woning in Duiven de partner van de eigenaresse van de hond aanhouden. De man zou gewapend zijn en zou iemand hebben bedreigd. Toen er iemand naar buiten kwam met de hond aan de lijn moest die op last van de politie aan een boom worden vastgebonden.
Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat een agent daarna een stroomstootwapen afvuurt op de vastgebonden hond, die neervalt. Daarna zijn er steeds agenten bij de hond, maar op de beelden is niet helemaal duidelijk te zien wat er gebeurt. Volgens Roethof is de hond ernstig mishandeld.
Bekijk hier de beelden van Human Nature Films. Let op! ze kunnen als schokkend worden ervaren:

Onjuiste melding

Roethof zegt dat de politieactie het gevolg was van een onjuiste melding. De verdachte man zou geen vuurwapen maar een telefoon in zijn hand hebben gehad. Hij is die avond wel gearresteerd. Volgens haar moet de politie eerst inhoudelijk reageren op twintig vragen die ze over het incident heeft gesteld voordat de familie aangifte kan doen.

'Aangrijpende beelden onderzoeken'

De Landelijke Eenheid stelt dat de beelden en het verhaal over wat er tijdens een politie-inzet in Duiven op 9 februari met de hond is gebeurd, de eenheid niet onberoerd laat en dat er een onderzoek is ingesteld.
Hoofd Dienst Speciale Interventies, Remmert Heuff: 'Het incident waarbij de hond Tommy ernstig gewond is geraakt, is pijnlijk en aangrijpend. Ik begrijp dat dit vragen oproept. Deze vragen heb ik zelf ook. Het zou echter voorbarig zijn om voordat alle feiten en omstandigheden bekend zijn nu al een standpunt in te nemen. Daarom heb ik aan de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) gevraagd te onderzoeken wat er tijdens dit politieoptreden heeft plaatsgevonden. Zonder iets af te doen aan het aangrijpende karakter van de beelden geven ze een korte weergave van de totale inzet. Het onderzoek moet dat beeld dus compleet maken. Op basis van dit onderzoek kan worden vastgesteld of het toegepaste geweld gerechtvaardigd was.'
Volgens eigen zeggen is de politie 'terughoudend met het toepassen van geweld en is het optreden er op gericht om zonder geweld resultaat te boeken'. Als het niet anders kan dan zal met zo weinig mogelijk geweld de situatie worden opgepakt en afgehandeld, stelt de politie dinsdag in een verklaring. 'In nog geen 1 procent van alle inzetten van de politie wordt geweld gebruikt. Iedere keer als de politie geweld gebruikt wordt dat gerapporteerd, getoetst en verantwoording over afgelegd.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!