Nieuws

Vanaf woensdag sproeiverbod in Achterhoek en Liemers

Het is vanaf woensdag 12.00 uur niet meer toegestaan om water uit beken, sloten, vijvers en de Oude IJssel te halen in onder andere de Achterhoek en Liemers. Waterschap Rijn en IJssel stelt vanwege de droogte een onttrekkingsverbod in. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het is vanaf woensdag 12.00 uur niet meer toegestaan om water uit beken, sloten, vijvers en de Oude IJssel te halen in onder andere de Achterhoek en Liemers. Waterschap Rijn en IJssel stelt vanwege de droogte een onttrekkingsverbod in.
Het waterschap wil hiermee het water op peil houden en problemen met de waterkwaliteit en volksgezondheid, zoals ongedierte, bacteriën, vissterfte en blauwalg, zoveel mogelijk beperken.
Ook is het verboden om grondwater op te pompen in en om natuurgebieden De Zumpe (bij Doetinchem) en Stelkampsveld (bij Borculo). Het waterschap wil hiermee kwetsbare natuur beschermen.
Het verbod op het gebruik van oppervlaktewater geldt voor zowel bedrijven als particulieren in het hele werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap controleert veelvuldig en treedt streng op tegen overtreders van de ingestelde verboden.

Droogte 2020 eerder en sneller

Na de droge zomers van 2018 en 2019 lijkt het ook dit jaar droog te worden. In het vroege voorjaar was de watervoorraad die gedurende de wintermaanden was opgebouwd alweer op.
Het schap heeft diverse maatregelen genomen om het water zo lang mogelijk vast te houden door onder andere extra stuwen en schotten te plaatsen en duikers af te sluiten. Toch is het neerslagtekort inmiddels opgelopen tot ongeveer 170 mm en de grond- en rivierwaterstanden zijn veel lager dan op hetzelfde tijdstip in 2018 en 2019.
De tekst gaat verder onder de grafiek.
In deze grafiek is te zien hoe het neerslagtekort oploopt

Wees zuinig met water

Drinkwaterbedrijf Vitens riep tijdens het pinksterweekeinde al op zuinig te zijn met water. Nu komt ook het waterschap met die oproep: 'In deze droge tijden ervaren we allemaal wat de waarde van water is. Ik roep iedereen op om zuinig met álle water om te gaan, dus het water in de grond, in de beken en sloten en uit de kraan. Laten we de regen die er valt, zoveel mogelijk in de grond brengen. Bijvoorbeeld door regentonnen te gebruiken, de regenpijp af te koppelen van het riool, duikers af te sluiten en tegels te vervangen door planten. Denk ook na voordat je je privézwembad vult met drinkwater. We moeten dit samen aanpakken', zegt Dijkgraaf Hein Pieper.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!