Nieuws

Omroep Gelderland wint journalistieke prijs De Tegel met 'Verstrikt'

Podcast Verstrikt wint De Tegel.
De Omroep Gelderland-podcast 'Verstrikt' heeft maandagavond De Tegel gewonnen, de belangrijkste prijs voor journalistieke producties in Nederland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Omroep Gelderland-podcast 'Verstrikt' heeft maandagavond De Tegel gewonnen, de belangrijkste prijs voor journalistieke producties in Nederland.
De podcast van maker Maarten Dallinga won de prijs in de categorie audio. De serie gaat over zelfdoding. Jaarlijks overwegen naar schatting zeker 400.000 Nederlanders om een einde aan hun leven te maken. Toch rust op het hebben van doodsgedachten een groot taboe, we praten er liever niet over. Dat gebeurt juist wél in Verstrikt.
'Deze winnaar heeft het lef om vanuit een persoonlijke ervaring een moeilijk maar zeer belangrijk onderwerp op de kaart te zetten. De combinatie van het persoonlijke verhaal van de maker in combinatie met de journalistieke uitwerking geeft de productie extra overtuigingskracht', zegt de jury.

'Ik moest een drempel over'

Dallinga laat maandagavond met trillende stem weten enorm blij te zijn met de prijs. 'Een compliment én de bevestiging dat ik goed zat door het zo persoonlijk te maken. Daarvoor moest ik wel een drempel over. Maar dat persoonlijke leverde tientallen reacties op, bijvoorbeeld van nabestaanden of mensen die in de verhalen herkenden.
Die reacties noemt de journalist uiteindelijk véél waardevoller dan het winnen van De Tegel, een prijs die hij vorig jaar ook al in de wacht sleepte met Anoniem Intiem, een serie podcasts over homo-ontmoetingsplaatsen op de Veluwe. 'Maar déze is mooier, want zo persoonlijk en maatschappelijk relevant. Ik hoop dat het anderen uitnodigt om erover te praten ' 
Luister hier naar Verstrikt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!