Nieuws

Nijmegen maakt zich op voor betoging tegen racisme

In Arnhem hielden deelnemers aan het anti-racismeprotest afstand van elkaar.
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en handhaving maken zich op voor het protest later vandaag tegen racisme in het Goffertpark. Er mogen maximaal 750 mensen meedoen. Bij het anti-racismeprotest in Arnhem met meer dan duizend deelnemers bleef het donderdag rustig. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en handhaving maken zich op voor het protest later vandaag tegen racisme in het Goffertpark. Er mogen maximaal 750 mensen meedoen. Bij het anti-racismeprotest in Arnhem met meer dan duizend deelnemers bleef het donderdag rustig.
Bruls benadrukte vrijdagmorgen op Radio Gelderland te kunnen ingrijpen als deelnemers zich niet houden aan de regel van anderhalve meter afstand houden. Maar ook niet ingrijpen, zoals gebeurde in Amsterdam, is mogelijk, liet hij doorschemeren.
De eerste burger van Nijmegen ziet een toename van het aantal protesten in zijn Waalstad. Een groot aantal deelnemers aan de anti-racismebetoging in het Goffertpark is niet waar hij zich zorgen om maakt.
'Ik maak me meer druk om demonstraties met 20 tot 30 deelnemers. Want dan is een groep tegenstanders mogelijk groter', aldus Bruls (CDA). Als voorbeeld noemde hij het zwartepietenprotest bij de intocht van sinterklaas, afgelopen jaar.

Tevredenheid in Arnhem

Op de Markt in Arnhem kwamen donderdag ruim duizend mensen om te betogen tegen racisme. De coronamaatregel van anderhalve meter afstand houden werd gerespecteerd. 'Ik zag dat iedereen die anderhalve meter in acht heeft genomen', blikte Bruls' collega Ahmed Marcouch terug. 'Dus een groot compliment naar de deelnemers.'  
De gemeente Nijmegen heeft afspraken gemaakt met de actiegroep Nijmegen tegen Racisme, die de demonstratie vandaag organiseert. De groep verwacht tussen de 100 en 300 demonstranten. Bruls: 'Zelfs als er onverwacht meer mensen komen dan is er ruimte genoeg voor die maximaal 750 mensen. Het Goffertpark is heel groot, hoor.'
TV Gelderland is met de nieuwsuitzending van 17.00 uur live bij de demonstratie, die een halfuur later begint.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!