Nieuws

Personeel van grote aardbeienkweker Zuilichem in te volle busjes vervoerd

Controle bij de aardbeienkweker in Zuilichem.
Personeel van fruitteler Dutch Berries in Zuilichem wordt in sommige gevallen in te volle busjes vervoerd, terwijl de werknemers uit verschillende vakantiehuizen komen. Dat blijkt uit een controle van de Inspectie van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid op woensdagmiddag. © Omroep Gelderland
ZUILICHEM - Personeel van fruitteler Dutch Berries in Zuilichem wordt in sommige gevallen in te volle busjes vervoerd, terwijl de werknemers uit verschillende vakantiehuizen komen. Dat blijkt uit een controle van de Inspectie van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid op woensdagmiddag.
De controle vond plaats onder toeziend oog van de vreemdelingenpolitie. Ook waren meerdere boa's aanwezig. Bij de grootste aardbeienkweker van Nederland werken tientallen arbeidsmigranten. Een aantal van hen wonen op vakantieparken in de omgeving en gaan met een busje naar hun werk.
De werknemers zijn in groepen buiten gehoord over de manier waarop zij naar hun werk gaan. Zij vertelde bij elkaar in volle busjes te zitten, terwijl zij niet in dezelfde huisjes wonen. In sommige gevallen bleek dat per busje 8 of 9 personen werden vervoerd.

Proces-verbaal tegen uitzendorganisaties

Op basis van de resultaten maakte de gemeente Zaltbommel in enkele gevallen proces-verbaal op tegen de uitzendorganisaties, die het personeel in de busjes vervoert. Zij hebben te veel mensen vervoerd die niet tot hetzelfde huishouden behoren en dus afstand moeten houden.
'Ik vind het belangrijk dat er naast preventieve maatregelen ook toezicht en handhaving plaatsvindt in het kader van corona', reageert burgemeester Van Maaren van Zaltbommel. 'Ik ben tevreden over hoe diverse ketenpartners hun medewerking verleenden aan deze integrale handhavingsactie.'

Extra inzet voor toezicht op coronamaatregelen

De Inspectie constateerde verder dat het bedrijf mensen moet inzetten die toezicht houden op de naleving van de coronamaatregelen zoals het RIVM die heeft opgesteld. Ook moet de werkgever alle maatregelen die zijn nemen op papier vastleggen. De inspectie constateerde namelijk dat de werkgever maatregelen heeft genomen, maar nog wel de punten op de i moet zetten.

Meldingen vanuit verschillende sectoren met arbeidsmigranten

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat de controle is uitgevoerd na een klacht die bij hen binnenkwam. Volgens de woordvoerder komen er vanuit verschillende sectoren signalen binnen over het niet naleven van de coronamaatregelen zoals die zijn opgesteld door het RIVM. De meeste van die klachten handelt de inspectie af. Zij heeft daarbij extra oog voor sectoren waar risico's kunnen ontstaan.