Nieuws
Eerste grote zonnepark Lochem levert stroom

LOCHEM - Zonnepark Armhoede in Lochem is in bedrijf. Het zonneveld is aangelegd door het bedrijf TP Solar. De afgelopen week zijn tests uitgevoerd en nu levert het park daadwerkelijk stroom. Een officiële opening van het zonnepark volgt mogelijk later, maar dat is afhankelijk van de coronacrisis.
Op de voormalige vuilstort, net buiten Lochem, liggen 23.000 zonnepanelen die samen 8,9 megawattpiek elektriciteit opleveren. Dat betekent dat het genoeg stroom levert voor het gemiddelde jaarverbruik van 2500 huishoudens.
Ingewikkeld bouwproces
'Het bouwen van een zonnepark op een gesloten stortplaats is een complex proces', zegt René Hendriks, directeur van TPSolar. 'Armhoede is een afvalberg die ruim 25 meter boven het omringende landschap uitsteekt. De stortplaats is afgedekt met een aantal lagen, en heeft allerlei leidingen en voorzieningen, die absoluut intact moeten blijven, zowel tijdens als na de bouw.'
De bouw van het park begon in september vorig jaar, maar door verschillende omstandigheden kan er pas nu geleverd worden. Eén van de redenen is het elektriciteitsnet. Omdat de capaciteit op het net nog niet voldoende was, duurde het langer voordat het zonnepark daadwerkelijk aangesloten kon worden.
Stortplaats geschikte locatie voor een zonnepark
'Nederland heeft een flinke opgave om schone energie op te wekken en dat betekent dat ook in onze gemeente meer zonneparken en windmolens zullen komen, ' zegt wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem. 'Het zonnepark op Armhoede is een voorbeeld van slim omgaan met ruimte: schone energie opwekken op een voormalige vuilstort.'
Meer groen omdat buurt dat wil
De afgelopen tijd heeft TPSolar diverse keren met omwonenden gesproken om eventuele zorgen weg te nemen. Op verzoek van de buurt is er bij dit zonnepark extra geïnvesteerd in groen. Zo zijn de panelen zo min mogelijk te zien. Er zijn tientallen bomen en duizenden struiken aangeplant. Ook zijn er op de top van de voormalige vuilstort bloemrijke kruiden gezaaid. Dat moet straks een kleurrijk geheel opleveren. De komende tijd worden er nog acht bijenhotels gebouwd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!