Nieuws

Ook de brandweer doet zuinigjes met water

De brandweer gebruikt eerst water uit tankauto's.
De droogte heeft ook gevolgen voor de brandweer. Naar aanleiding van de oproep van waterbedrijf Vitens en de waterschappen om zuinig te zijn met water, heeft de brandweer afspraken gemaakt over het gebruik van bluswater. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De droogte heeft ook gevolgen voor de brandweer. Naar aanleiding van de oproep van waterbedrijf Vitens en de waterschappen om zuinig te zijn met water, heeft de brandweer afspraken gemaakt over het gebruik van bluswater.
Kalm aan met oppervlaktewater, is de boodschap van Vitens en de waterschappen. Normaal gebruikt de brandweer flink wat water bij de bestrijding van branden. Nu is de afspraak dat de brandweer allereerst het water uit de eigen tankwagens gebruikt en daarvan ook grotere hoeveelheden meeneemt.
Dat gebeurde eigenlijk al standaard bij grote branden in het buitengebied, omdat de waterdruk daar in de waterleidingen lager is dan in de stad. Ook vorig jaar tijdens de droogte maakte de brandweer een periode mee dat er opgelet moest worden met de inzet van water, maar dat duurde toen niet zo lang als nu.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Ook de brandweer doet zuinigjes met water

'Wees spaarzaam met water'

Vitens zei dinsdag dat we samen veel drinkwater hebben verbruikt. Met een piekverbruik tot 70 procent hoger dan normaal roept het waterbedrijf op om spaarzaam te zijn. Dus niet de hele dag de tuin sproeien, de wasmachine 's nachts laten draaien en het zwembadje in de tuin niet laten vollopen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!