Nieuws

'Het lijkt wel Breaking Bad', provinciale politiek bezorgd om drugsvondsten

De vondst van het drugslab in Drempt.
De provinciale politiek maakt zich grote zorgen om de ondermijnende criminaliteit in Gelderland. Vergelijkingen met de populaire tv-serie Breaking Bad komen na de recente drugsvondsten in Gelderland meermaals voorbij. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De provinciale politiek maakt zich grote zorgen om de ondermijnende criminaliteit in Gelderland. Vergelijkingen met de populaire tv-serie Breaking Bad komen na de recente drugsvondsten in Gelderland meermaals voorbij.
Een crystal meth-lab in Drempt, de vondst van een lab in een vrachtwagen op de A12 en verschillende afvaldumpingen op de Veluwe. De afgelopen maanden werd Gelderland meerdere keren opgeschrikt door drugsvondsten.
De provincie stelde vorig jaar 'ondermijningsbeelden' op van alle gemeenten in Gelderland. Die beelden werden nu besproken. Veel partijen zijn voor het plan om de 'weerbaarheid' in Gelderland te versterken.

Amateurclubs gespekt met crimineel geld

Volgens de provincie blijkt dat er clubs in het amateurvoetbal zijn die worden gesponsord met crimineel geld. Ook worden ambtenaren bedreigd. Het plan van de provincie moet gemeenten en burgers weerbaarder maken tegen de inmenging van criminelen. De recente drugsvondsten geven voor veel partijen aan hoe urgent het probleem is.

Mensenhandel

Twee partijen kwamen met een voorstel. Zo wil de VVD bij ondermijning specifiek naar bepaalde branches kijken. Als voorbeeld noemt de fractie de uitspraken van John Berends - toen burgemeester van Apeldoorn - over de vele kapperszaken: 264 in die gemeente. Dat zouden plekken zijn waar geld wordt witgewassen.
De ChristenUnie wil dat in het plan ook wordt opgenomen om naar uitbuiting en mensenhandel te kijken. Veel partijen steunden deze voorstellen. Binnenkort wordt er definitief besloten over het provinciale plan.