Nieuws

Binnenstad Doesburg afgesloten voor verkeer: 'Dat is wel even wennen'

Binnenstad volledig afgesloten voor verkeer: 'Dat is wel even wennen'.
Het is even wennen voor de Doesburgers, de binnenstad is vanaf deze week dicht voor verkeer. De maatregel is door de gemeente ingevoerd om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. De afsluiting kent voorstanders, maar ook veel tegenstanders. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Het is even wennen voor de Doesburgers, de binnenstad is vanaf deze week dicht voor verkeer. De maatregel is door de gemeente ingevoerd om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. De afsluiting kent voorstanders, maar ook veel tegenstanders.
Tot eind september zijn 3 straten in het centrum dicht: de Kerkstraat, de Ooipoortstraat en de Meipoortstraat. De afsluiting geldt voor zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers. Alleen in de ochtenduren mag het verkeer erdoor, om te laden en lossen. 

Lastig voor fietsers

De bezoekers van het centrum moeten deze eerste week nog wel even wennen, ook al staan er overal borden, paaltjes en verkeersregelaars. 'Vooral fietsers moeten wennen, die moeten nu ook afstappen hier. Daar zit niet iedereen op te wachten', merkt een verkeersregelaar op. En net zoals bij de ondernemers, is ook de mening van de 'gewone inwoner' verdeeld: De één is er blij mee, een ander vindt het onzin. 
Het voordeel is dat de horeca op deze manier iets meer ruimte heeft en 'de 1,5 meter afstand-regel' beter nageleefd kan worden. Maar veel ondernemers zijn tegen de afsluiting en zijn bang dat de gemeente de coronacrisis gebruikt om de maatregel er door te drukken en de afsluiting ook na de crisis voor te zetten. 43 ondernemers dienden bezwaar in, maar zonder resultaat: de gemeente zet de maatregel door.

Klanten en omzet monitoren

Daarom willen de ondernemers de gevolgen goed monitoren. Geert-Jan te Boekhorst heeft een kapperszaak in het afgesloten gebied en vreest dat vooral oudere klanten problemen ondervinden van de afsluiting. 'Daar moeten we echt een oplossing voor bedenken.'
Veel andere ondernemers vrezen ook verlies van klanten of ondervinden problemen met laden en lossen. Samen willen de de komende weken de inkomsten en het aantal klanten goed bijhouden om dit te vergelijken met de tijd voor de afsluiting. 'En daar gaan we dan weer mee naar de gemeente.'
Volgens de gemeente Doesburg is de maatregel tijdelijk en puur vanwege de coronacrisis ingesteld. Over een definitieve afsluiting zou eerst de gemeenteraad moeten stemmen.