Nieuws

Gemeente voorziet corona-schokken en legt miljoenen opzij

Gemeente voorziet corona-schokken en legt miljoenen opzij.
De gemeente Ede legt bijna 3 miljoen euro op zij om de 'schokken' van de coronacrisis op te kunnen vangen. Dat meldt wethouder Leon Meijer. De kosten vanwege de pandemie liggen voor de gemeente overigens nog hoger, stelt hij. © Pixabay
EDE - De gemeente Ede legt bijna 3 miljoen euro op zij om de 'schokken' van de coronacrisis op te kunnen vangen. Dat meldt wethouder Leon Meijer. De kosten vanwege de pandemie liggen voor de gemeente overigens nog hoger, stelt hij.
2,4 miljoen euro is echt bedoeld om de onvoorziene uitgaven te kunnen betalen. Vóór de gemeente dat geld uitgeeft, moet de raad toestemming geven. Daarnaast is een half miljoen euro bedoeld als zogenoemde overbruggingsfaciliteit. Bij hoge nood kan de gemeente dat geld snel inzetten. 

Cultuur en sport 'knellen'

'Stel je voor een sportclub staat op omvallen vanwege corona, dan moeten we snel beslissen', noemt wethouder Leon Meijer als voorbeeld. 'Zoiets is nog niet aan de orde. Maar het begint voor een aantal sectoren, cultuur en sport, wel te knellen.'
De miljoenen worden gedekt uit vrijgevallen geld. De gemeente had gedacht meer geld uit te geven, maar vanwege 'planningsoptimisme' blijft er geld over.
'We waren van plan een school te bouwen, dat wordt uitgesteld, die lasten vallen vrij dit jaar. En een aantal andere investeringen op het gebied van openbare ruimte vallen vrij.' Dat geld gaat nu naar de aanpak van corona-gevolgen. Daarnaast krijgt de gemeente drie ton van de provincie Gelderland. 

Kosten corona tot nu toe

De coronakosten lopen voor gemeenten behoorlijk op. Vorige week maakte de gemeente Wageningen bekend al 900.000 euro kwijt te zijn vanwege de coronapandemie.
De wethouder van Ede heeft nog niet zo'n gedetailleerd plaatje. Maar het gaat zeker al om enkele miljoenen, vertelt hij. Dat geld is bijvoorbeeld ingezet voor extra toezichthouders (boa's), maar ook om zorginstellingen te kunnen blijven betalen zodat ze niet omvallen. In totaal zal corona Ede zeker meer dan de opzij gelegde drie miljoen euro euro kosten. 

Compensatie Rijk

'Het Rijk zegt dat ze ons compenseren, maar ik houd een beetje een slag om de arm of we echt alles gecompenseerd krijgen', zegt de wethouder.
'Mijn ervaring met het Rijk is niet van die orde dat ik ze meteen op hun blauwe ogen geloof. Op andere terreinen hebben we ook om compensatie gevraagd en het niet gekregen.' De wethouder doelt op de Jeugdzorg

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.