Nieuws
Partijen schuiven niet zomaar aan bij nieuw college

GELDERMALSEN - Dorpsbelangen West Betuwe krijgt niet zomaar de drie uitgenodigde partijen voor de vorming van een nieuw college aan tafel. Onlangs viel het hele college nadat Dorpsbelangen, SGP en ChristenUnie de partij Leefbaar Lokaal Belang uit de coalitie hadden gezet. Deze kwestie werd de aanleiding voor het verlies van het vertrouwen in het hele college.
Dorpsbelangen probeert nu samen met oud coalitiegenoten SGP en ChristenUnie met één of twee andere partijen een nieuwe coalitie te vormen om zo weer een meerderheid te krijgen. Het oude coalitieakkoord vormt daarbij het uitgangspunt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de grootste partij Dorpsbelangen wil praten met PvdA, CDA en VVD om tot een nieuw college te komen.
Dorpsbelangen nodigt drie partijen uit en krijgt antwoord van zes
PvdA, CDA en VVD hebben samen met de andere oppositiepartijen eerst om een verhelderend gesprek gevraagd over de breuk van twee weken geleden. De achtergronden van de breuk met coalitiepartij Leefbaar Lokaal Belang zijn volgens deze partijen onduidelijk.
PvdA-fractievoorzitter Annet IJff zegt tegen Omroep Gelderland: 'Ik wil wel weten waar ik in stap.' Volgens IJff bleek tijdens de afgelopen raadsvergadering dat de coalitie niet alleen maar problemen had met één partij, maar 'dat er toch nog wat anders zat'.
Fractievoorzitter Henk de Man van Dorpsbelangen spreek van 'een bijzondere move' van de oppositiepartijen. 'Volgens mij is de hamer van de raadsvergadering al lang gevallen', gaat De Man verder.
De coalitiepartijen hadden tijdens die vergadering aangegeven niet met modder te willen gooien. De Man wil het verleden dan ook het liefst laten rusten en naar de toekomst kijken. IJff denkt dat een gesprek achter gesloten deuren over wat er gebeurd is wel moet kunnen.
Zie ook: Twee informateurs in West Betuwe
Wethouders zouden zomaar terug kunnen keren
De collegeleden die motie van wantrouwen aan de broek hebben gekregen zouden toch zomaar weer terug kunnen komen. De motie van wantrouwen was namelijk gericht tegen de coalitiepartijen en niet tegen de wethouders. De Man denkt dan ook dat het mogelijk is dat wethouders terugkeren.
Ook IJff, één van de mogelijke nieuwe coalitiepartners, sluit dit niet uit. 'Eigenlijk is dit precies waarom we dit gesprek willen', zegt IJff. Er moet wat haar betreft eerst duidelijkheid komen over de verhoudingen tussen de oude coalitiepartijen.
Er is nog niet gereageerd op het verzoek van de zes oppositiepartijen voor een nader gezamenlijk gesprek.