Nieuws

Nijmeegse poppodium Merleyn weg uit centrum

NIJMEGEN - Het Nijmeegse poppodium Merleyn verhuist van het centrum naar een voormalig pomphuisje nabij het politiebureau. Op de huidige locatie voldoet het muziekcentrum niet aan de wettelijke normen vanwege geluidsisolatieproblemen.
Het gemeentebestuur koopt het voormalige pompstation van waterbedrijf Vitens en geeft het in erfpacht aan Stichting Doornroosje waaronder Merleyn valt. Doornroosje sloopt het voormalige pomphuisje en bouwt op die locatie een nieuw modern en duurzaam gebouw voor Merleyn.

Belangrijke schakel

Merleyn is volgens wethouder Noël Vergunst een belangrijke schakel in de Nijmeegse popinfrastructuur. ‘Merleyn is met haar capaciteit van maximaal 200 bezoekers een plek voor lokale talenten, professionele buitenlandse acts die Nederland nog moeten veroveren en acts in nichemarkten. Het podium zorgt voor een sneeuwbaleffect richting de grotere podia.’ Daarom hecht de gemeente  belang aan het voortbestaan van het poppodium.
Volgens Vergunst is de locatie zeer geschikt om het poppodium te huisvesten, nadat op de bestaande fundering een vrijwel complete nieuwbouw is gerealiseerd. De nieuwbouw kan vrijstaand en binnen de huidige contouren van het pompgebouw gerealiseerd worden en zal voldoen aan de wettelijke geluidsnormen.

Goed bereikbaar

Daarnaast is de locatie goed bereikbaar voor zowel de bezoekers, artiesten als de bevoorrading, zo stelt de wethouder. ‘Het station en de bussen zijn op loopafstand. Ook is het stadscentrum vlakbij en past het poppodium binnen de ontwikkeling van het stationsgebied.’
De gemeente koopt het gebouw van Vitens zelf aan om de regie te houden op ontwikkelingen in het stationsgebied. Voor het gebruik als poppodium is een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente gaat hierover snel met de buurt in gesprek.
Binnenkort besluit de gemeenteraad over het voorstel.