Nieuws

Ziekenhuis Gelderse Vallei neemt afscheid van Defensiepersoneel

Op 29 mei 2020 nam Ziekenhuis Gelderse Vallei afscheid van de laatste militaire artsen en verpleegkundigen die tijdens deze crisis bijstand hebben verleend in het ziekenhuis. Minister Bijleveld kwam ze persoonlijk uitzwaaien en liet zich informeren over de ervaringen van haar militairen en het zorgpersoneel op de spoedeisende hulp (SEH) en de intensive care (IC) afdelingen. Eind maart vroeg Ziekenhuis Gelderse Vallei bijstand van militairen om de personele bezetting uit te breiden rond de zorg voor patiënten die zijn besmet met COVID-19.
EDE - Op 29 mei 2020 nam Ziekenhuis Gelderse Vallei afscheid van de laatste militaire artsen en verpleegkundigen die tijdens deze crisis bijstand hebben verleend in het ziekenhuis. Minister Bijleveld kwam ze persoonlijk uitzwaaien en liet zich informeren over de ervaringen van haar militairen en het zorgpersoneel op de spoedeisende hulp (SEH) en de intensive care (IC) afdelingen. Eind maart vroeg Ziekenhuis Gelderse Vallei bijstand van militairen om de personele bezetting uit te breiden rond de zorg voor patiënten die zijn besmet met COVID-19.
Vanaf 30 maart tot 17 april bestond de ondersteuning uit 6 militaire artsen en 12 verpleegkundigen van Defensie. Omdat de ondersteuning heel goed werkte en de toestroom van patiënten die (mogelijk) besmet waren met COVID-19 aan hield, vroeg Ziekenhuis Gelderse Vallei verlenging aan. Dit werd gehonoreerd tot 8 mei. Vanaf dat moment werd een deel van de militaire verpleegkundigen en artsen elders ingezet door Defensie. Van 8 mei tot en met 29 mei werkten nog 7 verpleegkundigen op de SEH en IC van het ziekenhuis.
Voorzitter raad van bestuur Mirjam van ’t Veld: ‘We zijn ontzettend dankbaar voor de ondersteuning die we hebben gekregen vanuit Defensie. We hadden mensen van de luchtmacht, de landmacht en de marine in ons ziekenhuis aan het werk. Met hun grote aanpassingsvermogen en flexibiliteit hebben zij onze collega’s ondersteund en omgekeerd hebben zij ervaringen op kunnen doen in ons ziekenhuis. Een pure win-win situatie en samenwerking die zo goed is uitgepakt, dat we afspraken hebben gemaakt voor de toekomst om te blijven samenwerken’.
De afgelopen maanden waren intensief, omdat de zorg voor patiënten die zijn besmet met COVID-19 veel van het zorgpersoneel vraagt. De toestroom van deze patiënten neemt gelukkig af, in lijn met het landelijk beeld. Maar nog steeds melden zich dagelijks patiënten  met (mogelijke) besmetting met  COVID-19. Daarom blijft binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei een speciale afdeling open voor de opvang van patiënten die besmet zijn met COVID-19 of daarvan worden verdacht. Ook op de IC van het ziekenhuis blijft ruimte voor de opvang van deze patiënten. Daarnaast breidt Ziekenhuis Gelderse Vallei de noodzakelijke reguliere zorg gefaseerd verder uit.