Nieuws

LIVEBLOG | Alles over het coronavirus van 28 mei

Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou. © ANP
Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.

donderdag 28 mei

19:53 - Oproep in Wageningen voor solidariteit met horeca

Ook in Wageningen klinkt de oproep voor lagere huren voor ondernemers in de horeca. De gemeente, Koninklijke horeca Wageningen (KHN Wageningen) en Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) roepen verhuurders op solidair te zijn met de horeca. Veel horeca bedrijven hebben weinig tot geen inkomsten en kampen wel met hoge lasten. 
Wethouder Maud Hulshof: 'De gemeente draagt de horeca een warm hart toe. Zij zorgen niet alleen voor een levendige stad maar ook voor werkgelegenheid. Als gemeente bieden wij onze hulp en ondersteuning aan waar mogelijk. Bij de inrichting van de terrassen stellen wij extra ruimte beschikbaar zodat alle horeca hier zo goed en zoveel mogelijk van kan profiteren. Met deze oproep vragen we ook van de verhuurders van de panden solidair te zijn met de horeca en samen met hen te kijken wat mogelijk is.'
Foto: Google Streetview

17:48 - Gratis coronatraining voor ondernemers

Met een gratis online training bereidt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen ondernemers voor op de heropening van hun organisatie. Doel: een veilige werkomgeving te creëren voor werknemers én bezoekers. Wast bijvoorbeeld iedereen op de juiste manier zijn handen? Wanneer gebruik je handschoenen en wanneer niet? En hoe communiceer je over de maatregelen naar je gasten?
De training volgen? Dat kan hier.
Foto: Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

17:36 - Tamara van Ark nieuwe minister voor Medische Zorg

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken gaat Martin van Rijn opvolgen als minister voor Medische Zorg en Sport. Dat laten ingewijden weten na berichtgeving in De Telegraaf.
PvdA'er Van Rijn stopt per 9 juli. Hij verving op persoonlijke titel tijdelijk Bruno Bruins die toen nog verantwoordelijk was voor de corona-aanpak van het kabinet. Bruins was overwerkt en werd onwel in de Tweede Kamer.
Het is nog niet bekend wie Van Ark op Sociale Zaken gaat opvolgen.
Foto: Wikipedia

17:34 - Pubers mogen weer normaal sporten

Kinderen tussen 13 en 18 jaar mogen vanaf 1 juni bij sporttrainingen weer normaal 'spelcontact' hebben. Dat stelt het Outbreak Management Team, de experts die het kabinet adviseren over het coronavirus.
De afgelopen tijd was contact tijdens sporttrainingen alleen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar. Oudere kinderen mochten wel buiten onder begeleiding sporten, maar moesten daarbij anderhalve meter afstand houden.
Foto: Omroep Gelderland

17:04 - Drie Gelderse doden erbij

De afgelopen 24 uur telde onze provincie drie nieuwe doden door het coronavirus. Dat laten cijfers van het RIVM zien. Het dodental in Gelderland is daarmee opgelopen tot 666.
Foto: ANP

15:32 - Drie nieuwe coronadoden in onze provincie, totaal op 666

De afgelopen 24 uur telde onze provincie drie nieuwe doden door het coronavirus. Dat laten cijfers van het RIVM zien. Het dodental in Gelderland is daarmee opgelopen tot 666.

14:40 - 'Ik was bij iemand die plotseling corona heeft, kan ik blijven werken?'

14:02 - Aantal Nederlandse doden stijgt naar 5903

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5903. In de afgelopen 24 uur telde het RIVM 32 nieuwe sterfgevallen Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn 16 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.713. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 182 naar 45.950.

13:25 - 'Rode baretten' helpen in Airborne-museum

Militairen van de 11e Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, ook wel de 'rode baretten' genoemd houden de komende tijd toezicht in het Airborne Museum in Oosterbeek. Het museum, dat net gerenoveerd is, mag maandag weer open voor maximaal 210 bezoekers per dag.
'Maar veel van onze vrijwillige toezichthouders zijn wat ouder en vallen in een risicogroep voor corona. Toen heb ik de brigadegeneraal om hulp gevraagd, aangezien we daar een warme band mee hebben', zo stelt museumdirecteur Sarah Heijse.
Elke dag staan er drie militairen in het museum.

13:00 - Emotionele oproep directeur De Graafschap

Bij De Graafschap doet directeur Hans Martijn Ostendorp een emotionele oproep aan de supporters. Hij hoopt dat zij, ondanks het feit dat ze misschien niet bij alle wedstrijden mogen zijn, hun seizoenkaart toch verlengen.

12:51 - Veilig winkelen, daar komt een hoop bij kijken

12:20 - Corona kostte Wageningen al 900.000 euro

De coronapandemie kostte de gemeente Wageningen al 900.000 euro. Dat blijkt uit gemeentestukken. De gemeente stevent opnieuw af op forse bezuinigingen.

12:07 - Medewerkers slachterij Vion gewoon aan het werk

De medewerkers van slachterij Vion zijn donderdagochtend gewoon aan het werk gegaan. Ze zijn vroeg in de ochtend met touringcars naar het bedrijf gekomen.

11:59 - Verder dan 8 km van school? Je kan toch met het OV

Voor middelbare schoolleerlingen die verder dan 8 kilometer van school wonen, moet de school zelf vervoer gaan regelen. Bij scholeninstelling Quadraam (met 13 scholen in onze regio) hebben ze contact opgenomen met NS, Syntus, Arriva en Connexxion om afspraken te maken. Daaruit is gebleken dat de leerlingen, als ze écht gebruik moeten maken van het OV, dan ook gewoon met het OV kunnen reizen.
Minister Mark Rutte wees eerder op het gebruik van het OV. Hij wil dat de beschikbare ruimte niet overbelast wordt.