Nieuws

'Helft van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen heeft verkeerde diagnose'

Na de ontdekking werd de medicatie van patiënten aangepast.
De helft van de patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen heeft een verkeerde diagnose. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van zorginstelling GGnet in Warnsveld. Opvallend is dat veel patiënten met schizofrenie eigenlijk autisme hebben. © Rawpixel
WARNSVELD - De helft van de patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen heeft een verkeerde diagnose. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van zorginstelling GGnet in Warnsveld. Opvallend is dat veel patiënten met schizofrenie eigenlijk autisme hebben.
GGnet hield de diagnoses van honderd chronische patiënten tweemaal goed tegen het licht. Het gaat om mensen die last hebben van meervoudige geestelijke klachten, zoals psychoses. Het resultaat van het meerjarige onderzoek is dat de diagnose in 49 procent van de gevallen niet klopt of verouderd is, schrijft dagblad Trouw. 
Zo hebben patiënten met de diagnose schizofrenie in feite autisme. De wanen en stemmen die kenmerkend zijn voor schizofrenie, kunnen evengoed bij autisme voorkomen als mensen overprikkeld raken, aldus de onderzoekers.

Aanpassing behandeling en medicatie

Na de ontdekking paste GGnet de behandeling en medicatie van ongeveer zestig patiënten aan. Sommige patiënten slikten meer dan twintig pillen per dag, een enkeling meer dan dertig. Het afbouwen van de medicatie leidde tot minder bijwerkingen.

Ontslagen uit kliniek

Vier op de tien patiënten zijn na aanpassing van hun behandeling bovendien zo opgeknapt dat ze inmiddels zijn ontslagen uit de kliniek. Ze wonen nu zelfstandig of in een beschermde woonvorm.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is voorstander van soortgelijke onderzoeken in andere ggz-instellingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!