Nieuws

Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit. Archief
De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment. © Omroep Ede.
EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
De gehele gemeenteraad stemde in met de voordracht van het CDA.

'Jonge' voorgangers

Ede heeft in het verleden meerdere 'jonge wethouders' gekend, maar Van der Schans wordt de jongste in de geschiedenis van de gemeente. 
Angelique Jonker, wethouder van 1998 tot 2006, was bij installatie ook 28, maar drie maanden ouder. Andere jonge Edese wethouders waren Marije Eleveld en de vertrekkende wethouder Willemien Vreugdenhil. Zij waren bij hun installatie respectievelijk 34 en 35 jaar oud. 'Verder in het verleden waren bestuurders over het algemeen (veel) ouder', vertelt een woordvoerder. 

Heerde

Voor zover bekend wordt Van der Schans ook de jongste wethouder van Gelderland op dit moment. Hij is 28 jaar en 8 maanden. In 1970 kende Gelderse gemeente Heerde een jongere wethouder, Arend Bouwman. Hij was 28 jaar, 2 maanden, 2 weken en 5 dagen oud toen hij op 1 september 1970 wethouder werd. 
Volgens Top Onderzoek (2018) was de jongste wethouder van Nederland Astrid Janssen. Ze was 21 jaar bij de haar installatie (1998) in Delft. De gemiddelde leeftijd van wethouders in Nederland is overigens 48 jaar, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vrouw stopt politieke verslaggeving

De vrouw van Van der Schans volgt voor De Gelderlander de politiek in Veenendaal, maar gaat daar vanwege de nieuwe baan van haar man mee stoppen, is te lezen in gemeentestukken.
De gemeente had haar werk na een integriteitsonderzoek 'niet als een te overwegen risico ingeschat'. 'De kandidaat heeft desalniettemin aangegeven dat hij en zijn vrouw het toch een wijs besluit vinden om haar politieke verslaggeving in de gemeente Veenendaal te beëindigen', staat geschreven.  
4 juni wordt Jan Pieter van der Schans als wethouder Landbouw geïnstalleerd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.